Bundesrat wijst belastingplan van regering-Kohl af

ROTTERDAM, 7 JUNI. De Bundesrat heeft gisteren de voorgenomen belastinghervormingen voor 1999 afgewezen. De vertegenwoordigers in Duitslands Eerste Kamer, waar de sociaal-democratische oppositie het voor het zeggen heeft, noemden de plannen in meerderheid financieel-politiek niet solide, sociaal onrechtvaardig en economisch gezien verkeerd.

Theo Waigel, de Duitse minister van Financiën, geeft de burgers van zijn land met de hervormingen een belastingverlichting van in totaal ongeveer dertig miljard mark.

De Bundesrat meent dat de financiering daarvan op het ogenblik niet is gegarandeerd en dat de vermindering van de inkomsten voor overheid, deelstaten en gemeenten niet goed te praten valt.

Minister Waigel wees de kritiek van de hand. De plannen zijn zeker sociaal rechtvaardig, zo meent hij, omdat de werknemers minder belasting hoeven te betalen.

Waigel zei wel bereid te zijn verder over details van de belastinghervomring te praten, zolang het hele concept maar niet van tafel gaat.

Eind mei heeft de SPD tegenvoorstellen ingediend nadat drie bijeenkomsten met de regering-Kohl niet tot een compromis hadden geleid.

Van het oppositieplan profiteren vooral gezinnen en het bedrijfsleven. “Voor de tienduizend topinkomens hebben wij geen geschenken”, zei SPD-leider Oskar Lafontaine bij de presentatie.

De regeringscoalitie reageerde in eerste instantie positief op de plannen van de SPD.

Het plan van de regeringscoalitie van CDU/CSU en FDP en dat van de SPD vertonen enkele overeenkomsten. Beide partijen willen de vennootschapsbelasting voor het bedrijfsleven al per 1 januari 1998 laten dalen van 45 procent naar 35 procent. De SPD wil, in tegenstelling tot de regering, gezinnen ontlasten door de kinderbijslag met 30 mark te verhogen.

De SPD wil, evenals de regeringscoalitie, de laagste inkomens minder belasting laten betalen: nog maar 15 procent in plaats van de huidige 29,5 procent.

Ook stellen de sociaaldemocraten voor het toptarief van 53 procent te verminderen, maar niet tot 39 procent zoals de regering wenst.