Boze ambtenaren missen de boot bij het Vedior festijn; Opbrekers worden recordbrekers

ROTTERDAM, 7 JUNI. Buiten demonstreerden deze week de gemeente ambtenaren, binnen plukten beleggers en handelaren de koersrecords als rijpe appelen uit de boom. Op de Amsterdamse effectenbeurs vochten de beleggers om de aandelen van Nutreco (vee- en visvoeder) en Vedior (schoonmaak- en uitzendwerk), die in de notering kwamen.

De graadmeter van de stemming op de effectenbeurs bij de toonaangevende grote bedrijven, de AEX index, sloot gisteren met een winst van 3,74 punten, op een nieuwe recordstand van 824,43 punten. Het was het derde slotrecord op rij afgelopen week. De graadmeter van de beursstemming onder de snelle groeiers en de middelgrote bedrijven, de Midkap index, moest gisteren terrein prijsgeven. Een koersdaling van Vendex en een zwakke stemming onder de technologie aandelen zorgden voor een teruggang van de index met zes punten tot 1278.98.

De ambtenaren die woensdag op het Beursplein actie voerden voor hogere lonen hadden als indirect belanghebbende beleggers pech. Hun pensioenfonds, het ABP, haakte deze week af bij de inschrijving op de aandelen van Vedior uit protest tegen de onverwachte prijsverhoging van de aandelen. Het ABP miste daarmee een explosieve waardestijging. Of zo'n koerswinst van een paar dagen voor een lange termijn belegger als een pensioenfonds veel verandert in het jaarlijkse rendement is twijfelachtig, maar ook grote beleggers moeten op de kleintjes letten.

De aandelen van Vedior werden vorige week eerst geprijst in een bandbreedte van 34-37 gulden, die vervolgens werd verhoogd tot 37-40 gulden, en daarna opende de koers op donderdag op de beurs op 48 gulden. Gisteren sloten de Vedior-aandelen op 46,90 gulden en oefende het bankensyndicaat direct zijn optie uit om extra aandelen op de markt te brengen om aan de grote vraag van beleggers te voldoen.

Het succes van de afsplitsing van Vedior van het moederbedrijf Vendex zette de schijnwerper op andere kandidaten voor een break up. KNP BT (van papier tot verpakking en distributie van kantoorartikelen) was de hele week vast gestemd en ging gisteren nog eens 80 cent omhoog naar 42,40 gulden. Akzo Nobel, die een profijtelijke farma activiteit heeft waar opbrekers verlekkerd naar kijken, herstelde zich licht van de verkoopgolven van vorig week en boekte gisteren 2,50 gulden koerswinst op 260,50 gulden. Twee maanden geleden verkocht grootaandeelhouder Securum overigens zijn hele pakket van aandelen Akzo Nobel tegen een koers van 279,20 gulden.

Op dinsdag kreeg ook nieuwkomer Nutreco een positieve ontvangst. De uitgiftekoers van de aandelen was 37 gulden, gisteren verlieten de aandelen de beurs op een koers van 42,10 gulden.

Een van de sterren afgelopen week was het hoekmansbedrijf Van der Moolen, dat als beurspartij middenin het financiële walhalla zit. Van der Moolen stelde zijn winstverwachting naar boven bij en kondigde bovendien een splitsing van de aandelen aan in een verhouding van vijf nieuwe voor twee bestaande. De winst per aandeel zal in het eerste halfjaar vrijwel verdubbelen ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar (5,72 gulden).

De koers reageerde tumultueus. Gisteren werd bijna de grens van 150 gulden doorbroken, maar bij het sluiten van de markt was de koerswinst 2,30 gulden op 149,80 gulden. Voormalig topman H. Kroon, die vorige maand met pensioen ging, verkocht eind vorig jaar zijn laatste pakket aandelen op een koers die rond 85 gulden lag, zo herinnerde een handelaar zich gisteren.

Handelsbedrijven op de financiële markt, vermogensbeheerders en zakenbanken zijn ook het oogmerk van een nieuw beleggingsfonds, Beurshave genaamd, dat afgelopen week werd gelanceerd door Kempen & Co. De zakenbank, die samen met vermogensbeheerder Greenfield Capital het fonds beheert, is zelf overigens ook een belegging van het fonds.

De pieken van de financiële markten bleken ook voor staal- en aluminiumbedrijf Hoogovens, dat gevoelig is voor de op- en neergang van de economie, een opsteker. In vier dagen pakte Hoogovens bijna een tientje winst, met een hoogste koers dit jaar van 104,70 gulden op donderdag. Gisteren sloot Hoogovens drie dubbeltjes lager op 103,40 gulden. Het jaarrecord is overigens geen allertijden-record. Dat dateert van juni 1989: 119,70 gulden.

Verschillende koopadviezen van zakenbanken, waaronder rapporten van Merrill Lynch en CS First Boston, vestigden bij beleggers de aandacht op het aandeel. Hoogovens profiteert verder van gunstige staalprijzen en de kracht van de dollar biedt Hoogovens in de Verenigde Staten een gunstige concurrentiepositie. Gezien de robuuste groei van de Amerikaanse economie, is de vraag naar staal, met name van de auto-industrie, groot.

ING Barings-analist K. Broekhuyse verwacht dat de koers nog wel tot 6 augustus zal doorstijgen. Op die dag komt Hoogovens met halfjaarcijfers waar zij veel van verwacht. Volgens Broekhuyse is de opleving bij Hoogovens niet tijdelijk. “Dit is niet meer het bedrijf van 1993, toen het heel slecht ging. Hoogovens kan zich dankzij een hogere productiviteit veel beter indekken tegen prijsverlagingen.”

    • Menno Tamminga