Bonn wil onderzoek Scientology

BONN, 7 JUNI. Duitsland gaat de geheime dienst opdracht geven de sekte Scientology natiewijd een jaar lang in de gaten te houden.

Minister van Binnenlandse Zaken Manfred Kanther zei gisteren dat het doel van het onderzoek is vast te stellen in hoeverre Scientology een bedreiging vormt voor de democratie. De maatregel werd gisteren overeengekomen in een vergadering van de ministers van Binnenlandse Zaken van de zestien Duitse deelstaten. “Het hele spectrum aan maatregelen waarover we beschikken om de grondwet te beschermen, zal in stelling worden gebracht”, aldus Kanther.

Scientology wordt in Duitsland niet als religie erkend, maar geldt als een bedrijf met winstoogmerk, die de onzekerheid van de leden exploiteert en zich schuldig maakt aan hersenspoeling. Het streven van veel politici om de sekte te verbieden, heeft Duitsland in aanvaring gebracht met de Verenigde Staten. In Beieren mogen Scientology-leden niet in overheidsdienst treden. Zowel in Beieren als in Baden-Wüttenberg wordt de sekte al langere tijd geobserveerd.

Scientology werd in 1954 opgericht en heeft in Duitsland naar schatting dertigduizend leden. (AP, Reuter)