Bijtringen uit de handel genomen

ROTTERDAM, 7 JUNI. Warenhuisketen de Bijenkorf en babyspeciaalzaak Prénatal hebben met onmiddelijke ingang bijtringen voor baby's van het Italiaanse merk Chicco uit de handel genomen omdat deze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid.

Milieuorganisatie Greenpeace waarschuwde gisteren in een brief aan minister Borst (Volksgezondheid) dat deze PVC-bijtringen gevaarlijke stoffen bevatten die vrijkomen als kinderen op het speelgoed zuigen en sabbelen. Het zou gaan om de Chicco-produkten 'handje en voetje', 'vork en lepel' en 'zachte vinyl snoepjes'.

De Keuringsdienst van Waren onderzoekt of de baby-bijtringen schadelijk zijn. Volgens inspecteur P. Bragt van de Keuringsdienst is er “geen acuut gevaar”. Hij verwacht het onderzoek in twee weken af te ronden.

Recent Deens onderzoek toont aan dat uit de bijtringen weekmakers (ftalaten) vrijkomen. Deze stoffen wordt gebruikt om PVC soepeler te maken.

De stoffen staan op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen van het International Agency for Research on Cancer. Aangenomen wordt dat ftalaten bij volwassen de vruchtbaarheid aantasten. De invloed van ftalaten op de gezondheid van baby's is onbekend.

P. Bragt: “De norm is gebaseerd op de dosis die een mens levenslang dagelijks kan krijgen. Kinderen spelen alleen in de periode dat zij tanden en kiezen krijgen met bijtringen.”