Bank of England verhoogt rente weer kwart pct

LONDEN, 7 JUNI. De Bank of England heeft gisteren voor de tweede keer binnen een maand haar basisrente verhoogd. Het tarief gaat van 6,25 naar 6,5 procent, zo heeft de Britse centrale bank meegedeeld.

Op 6 mei ging de rente ook omhoog met 0,25 procentpunt, enkele dagen nadat de Labour-partij aan het bewind was gekomen. De nieuwe minister van Financiën Gordon Brown verbaasde de financiële wereld toen door de beslissing over het rentepeil over te laten aan de centrale bank. Zijn motief was dat hij het monetaire beleid wilde losmaken van politieke overwegingen op de korte termijn.

De nieuwe regering gaf de Bank of England de vrijheid voortaan op eigen gezag rentebesluiten te nemen, zonder instructie van de minister van Financiën. Gisteren gebeurde dat voor het eerst sinds 1945.

De centrale bank moet zich wel richten op de inflatiedoelstelling van de regering. Die opdracht vroeg om een verhoging van de rente, zo liet de bank gisteren weten.

“Deze maatregel biedt de beste mogelijkheid om te zorgen voor verdere groei van de productie en de werkgelegenheid in een houdbaar tempo”, aldus de bank in een toelichting.

Volgens de Bank of England duiden de beschikbare gegevens erop dat de rente de komende maanden waarschijnlijk nog wat verder omhoog moet om de inflatie in toom te houden.

Het hoge koerspeil van het pond sterling tempert de prijsstijgingen weliswaar doordat de import goedkoper wordt, maar dat effect zal slechts tijdelijk zijn.

Met een renteverhoging was op de financiële markten al rekening gehouden. Toch ging de koers van het pond in eerste instantie met een halve cent omhoog naar 3,18 gulden. Wat later zakte het pond weer iets terug.

De Britse munteenheid wordt bij een hoger rentepeil in principe aantrekkelijker voor beleggers.(KRF/ANP)