Advocaat moet afhaken bij Albeco

De Haagse advocaat mr. A. Oomen mag in de zaak rond het failliete diamantfonds Albeco niet meer optreden namens beleggers. De president van de Haagse rechtbank bepaalde gisteren dat Oomen zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling, omdat hij ook Albeco-directeur A. Lagerwaard adviseert.

Lagerwaard kreeg donderdag vier jaar cel opgelegd wegens verduistering van de bij het omstreden beleggingsfonds ingelegde gelden en faillissementsfraude. Tijdens zijn proces werd hij verdedigd door mr. A. Moszkovicz, maar Oomen was in feite zijn tweede raadsman.

Vorige maand dagvaardde Oomen echter ook namens een groep van 159 beleggers De Telegraaf, Albeco-curator H. Overes en zestig andere beleggers. Hij eiste schadevergoeding, omdat Albeco door hun toedoen in het ongerede was geraakt. Curator H. Overes eiste hierop in kort geding dat Oomen van de zaak werd gehaald, wegens conflicterende belangen.

Oomen is verontwaardigd dat de rechter hem nu van de zaak haalt. “Of er conflicterende belangen zijn, maak ik zelf uit, niet de president. Aan de ene kant wordt advocaten verweten dat ze geen oog hebben voor de slachtoffers van hun cliënten, maar als je het wel doet, is het ook niet goed.”

Een andere advocaat zal nu de procedure namens de beleggers moeten voortzetten. “Dat wordt straks nog een leuke verrassing”, voorspelt Oomen. Neemt zijn confrère Moszkovicz de zaak wellicht over? “Dat is niet uitgesloten.”