Wat zei Financiën over Zweden en de EMU?

MALMÖ/ROTTERDAM, 6 JUNI. Het leek gisteren in de Zweedse stad Malmö even een heuse rel te worden voor het Nederlandse EU-voorzitterschap. Op een persconferentie in Malmö kapittelde premier Kok het ministerie van Financiën van amice Zalm. Dat had, zo suggereerden Zweedse bronnen, felle kritiek geuit op het besluit van Stockholm om geen deel uit te maken van de Economische en Monetaire Unie (EMU).

Verdragen zijn verdragen, zo zou een woordvoerder van Financiën hebben gezegd, en als Zweden aan de toetredingscriteria van de EMU voldoet moet het gewoon deelnemen, politieke wil of geen politieke wil. Dat standpunt nu was helemaal fout, aldus Kok op de persconferentie. “Niemand in Europa neemt een advocaat in de arm om het Zweedse besluit aan te vechten, noch zal iemand de politie of het leger sturen om Zweden te dwingen tot de EMU toe te treden.” Als Zweden niet mee wil doen aan de EMU, dan is dat een “politieke realiteit” die je kunt betreuren, maar in ieder geval moet respecteren.

Het leek een nieuwe gaffe van Zalm. De laatste had aan het begin van het Nederlandse voorzitterschap in januari al - zo suggereerden een aantal kranten in Zuid-Europa - kritiek geleverd op de 'hysterie' van een aantal Zuideuropese landen om deel uit te maken van de kopgroep van de EMU. Er moest zelfs een brief aan de pas komen aan de zuidelijke lidstaten van de Unie om uit te leggen dat dit toch echt niet de bedoeling van Zalm kon zijn geweest. Ook in het verre Japan zorgde Zalm gisteren voor opschudding. In een vraaggessprek met een Japanse krant leek de bewindsman de indruk te wekken dat hij uitstel verwacht van de EMU.

Maar hoe zat het in Zweden nu werkelijk? Een woordvoerder van Financiën onderstreepte vanmorgen dat de Zweedse krant in kwestie niet met Zalm zelf had gesproken maar met diens woordvoerder. Deze zou inderdaad hebben onderstreept dat Zweden, als het aan alle eisen voldoet, deel moet nemen aan de EMU. Maar hij zou daar aan hebben toegevoegd dat een van de eisen in het Verdrag van Maastricht onafgebroken deelname gedurende twee jaar is aan het EMS, het Europese wisselkoersmechanisme. En aan die eis voldoet Zweden niet, voegde hij daar aan toe, maar dat kwam, aldus de woordvoerder, niet in de Zweedse krant. Bronnen bij Financiën toonden zich vanmorgen verbaasd dat Kok niet eerst had gecheckt wat er precies was gezegd, alvorens in te gaan op de vraag van de journalist.