Tweede leven

Hangt er bij jou een kapotte paraplu aan de kapstok? Zorg er dan voor dat hij niet wordt weggegooid. Pak hem meteen maar en zet hem vlug in een hoek van je kamer. Anders kom je op een kwade dag thuis en is hij toch nog voorgoed verdwenen.

Je krijgt die tip, omdat de zijde van de paraplu heel goed voor iets anders kan worden gebruikt. Denk maar aan een sjaal of aan de voering van een nog niet bestaand kledingstuk. Misschien kom je er nooit toe zoiets te maken. Toch is het aardig dat die mogelijkheden nu in je kamer aanwezig zijn.

Op diezelfde kapstok ligt een oude leren handschoen. Vreemd eigenlijk dat er zelden of nooit een plaatje op staat. Gooi de handschoen niet weg. Knip de vingers eraf en wacht op het ogenblik dat je gekwetste duim, pink of een andere vinger in het verband moet. Je schuift dan gauw zo'n huls over het witte gaas. Dat staat buitengewoon chic. Ook kun je met het leer een kleine doos bekleden. Die ziet er na jouw werk prachtig uit, vooral als de handschoen blauw of rood was.

Je zult wel niet ver van de keuken zijn. De kans is groot dat je daar een leeg conservenblik vindt. Als het al is weggegooid, haal het dan uit de vuilniszak. Misschien zit het gekartelde deksel nog op één punt zwierig aan het blikje vast. Neem het mee naar de lichtste plek van het huis. Bij bewolkt weer wacht je een paar dagen tot het echt lente is. Vang dan het helderste licht in het blikje. Vlug het deksel erop, een paar repen plakband eroverheen en het kan niet meer ontsnappen.

Deze raadgevingen komen uit Comment utiliser les choses inutiles. Dat betekent hoe je nutteloze dingen opnieuw kunt gebruiken. Er staat geen jaartal in het boekje, maar aan de letter en het papier zie je dat het al knap oud moet zijn. Het werd geschreven door H. Degé. Hij heeft werkelijk een hele studie van het onderwerp gemaakt. Voor alles wat op het punt staan te verdwijnen weet hij nog een tweede leven te verzinnen, voor glasscherven en aardappelschillen, oesterschelpen en sigarenas.

Je begint er niet aan? Misschien heb je gelijk. De eigenaar van de paraplu botste zo vaak ergens tegenop dat de zijde op veel plekken is losgetornd. Dat kan alleen maar een tweedehands sjaaltje opleveren. De vingers van de handschoen zijn ook erg versleten. Wit verband is veel mooier dan het gebarsten leer. Alleen op het gebruik van het conservenblikje is weinig aan te merken. Wie weet heb je het licht intussen al gevangen om er iets bij te kunnen bekijken als het overal pikdonker is.

    • K. Schippers