Teun Hocks

Galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 11-18u en op afspraak. T/m 28 juni. Prijzen van 450 tot 12.000 gulden.

Zoals Sands Murray van zijn leven een kunstwerk heeft gemaakt, is Teun Hocks in zijn werk de eeuwige hoofdrolspeler in zijn eigen dromen. Op iedere foto in Galerie Torch zie je Hocks zelf, staand in de afdruk van een enorme voetstap bijvoorbeeld, of lopend door de natuur: in de boom fluit een vogel, maar Hocks heeft twee kurken in zijn oren gestoken. Wat de man op de foto's overkomt doet soms denken aan films van Buster Keaton of Jacques Tati, en een andere keer aan de strips van Kuifje of Suske & Wiske, maar de manier waarop Hocks het uitvoert is bijna theater. Altijd zie je hem gefotografeerd voor een decor - de bomen op de achtergrond zijn geschilderd, net als het weiland, het weggetje of de zee. De tafel waaraan hij zit en het glas waaruit hij drinkt zijn daarentegen echt. Maar Hocks doet er alles aan om die twee in elkaar te laten overvloeien: als de foto van hem in het decor eenmaal is gemaakt retoucheert hij de afdruk weer met verf, zodat zijn eigen afbeelding op het niveau van het decor terechtkomt - allebei plat en allebei van verf.

Hocks werk is mooi omdat het altijd balanceert op de grens van droom en werkelijkheid, realiteit en surrealiteit - het zijn die dromen waarbij je lekker slaapt maar onrustig weer wakker wordt. Het probleem is alleen dat het altijd zoveel aan strips en cartoons doet denken: zijn manier van maken mag dan tamelijk ingewikkeld zijn, de tafereeltjes die dat oplevert lijken in hun eendimensionaliteit teveel op grappen waar je een keer om kunt lachen en dan is het voorbij. Hoe mooi en ontroerend Hocks werken soms ook zijn - het blijft te plat om te beklijven.

    • Hans den Hartog Jager