Smit stijgt en Vendex daalt op rustige beurs

AMSTERDAM, JUNI. De Amsterdamse Effectenbeurs was vanochtend rustig, in afwachting van Amerikaanse werkeloosheidscijfers. Vlak na de opening werd de AEX-index nog op een nieuw record gezet van 824,34, maar daarna zakte de handel terug. Vendex was verliezer, Smit Internationale bleek in trek.

AMSTERDAM De koersstijging van de toonaangevende AEX-index vanochtend was hoofdzakelijk te danken aan het hogere slot van Wall Street en een dollarkoers die aantrok tot 1,95 gulden.

De handel bleef mager in afwachting van de maandcijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vanmiddag bekend zouden worden. Redelijke handel was er niettemin in aandelen Smit Internationale en de vandaag geplaatste Falcons Randstad, die beide koerswinst boekten. Smit Internationale kondigde gisteren aan dat de onderneming tien procent van de eigen aandelen inkoopt. Het slepersbedrijf werd beloond met een notering die met 4,05 gulden steeg naar 47,80 gulden.

De Falcons Randstad (opties) bleken vandaag uiterst lucratief voor beleggers die bij de plaatsing stukken hebben kunnen bemachtigen. De prijs van vijf gulden per stuk, waarop de introductie geschiedde, schoot direct omhoog naar een eerste handelsprijs van 7,30. Later op de ochtend bereikte de koers ervan een hoogtepunt van 10,30 gulden. Vijf falcons geven het recht om voor een prijs van 235 gulden een aandeel Randstad te kopen. Grote verliezer was vanochtend Vendex, dat vijf gulden in waarde daalde naar 108,10 gulden. Vermoedelijk komt die lagere waardering voort uit de naderende afsplitsing van de uitzendbureaus (Vedior), waardoor Vendex straks alleen nog bestaat uit kennlijk minder populaire detailhandelsbedrijven. Schoonmaak- en uitzenddochter Vedior maakte gisteren al zelfstandig haar opwachting op de beurs. Het aandeel, waarvan de koers gisteren sloot op 45,10 gulden, bleef vanochtend in waarde stijgen. Rond 12.30 uur noteerde het 1,40 hoger op 46,50 gulden.

Op de hoofdmarkt deden onder meer de chemiefondsen goede zaken. Akzo won drie gulden op 261 gulden. DSM klom 1,40 gulden op 193,20. Dankzij de hoge dollar herstelde Koninklijke Olie zich met een winst van 2,10 gulden op 378,50. Op de Europese wisselmarkten is de Amerikaanse dollar vanochtend ruim een halve cent hoger geopend. De stijging zette zich in de loop van de ochtend voort. Om 11.30 uur werd 1,9535 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,9440 gisteren.

NEW YORK Wall Street liep gisteren vooruit op gunstige arbeidsmarktcijfers. De Dow Jones-index liep hard omhoog om 35,63 punten hoger te sluiten op 7305,29. Er werden ongeveer 456 miljoen aandelen verhandeld.

Vandaag worden de Amerikaanse werkloosheidscijfers over mei bekend. Van een overspannen arbeidsmarkt, die een voor beleggers onwelkome renteverhoging in de hand kan werken, lijkt geen sprake. De Dow Jones, die vlak opende, kreeg het in de loop van de dag op zijn heupen; de winst liep op tot boven de tachtig punten. Luchtvaartmaatschappijen, computer- en farmabedrijven, alsmede banken deden goede zaken. De olienoteringen zakten iets weg.

TOKIO De beurs van Tokio sloot vrijwel onveranderd. De Nikkei-index daalde met 2,40 punten tot 20.485,75.