Russen blij met kritiek ambassadeur

MOSKOU, 6 JUNI. De in opspraak geraakte Nederlandse ambassadeur in Moskou, G.W. baron de Vos van Steenwijk, is in de Russische pers omarmd als een medestander in de strijd tegen de uitbreiding van de NAVO. Ook de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Nikolaj Afanasjevski, verwelkomt diens kritische houding.

'Nederlandse ambassadeur leidt verzetsbeweging tegen NAVO', kopt de Kommersant Daily in haar editie van hedenmorgen. Het Russische zakenblad schrijft dat het onderzoek dat minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) naar de ambassadeur heeft ingesteld moet aantonen 'of hij zich daadwerkelijk heeft opgeworpen als een opponent van de alliantie'.

Ook de krant Izvestija schrijft vandaag over 'het schandaal' rond de vertegenwoordiger van Nederland in Moskou, wiens positie ter discussie staat sinds deze krant berichtte over zijn actieve verzet tegen toetreding van vroegere Warschaupactleden tot de NAVO. VVD-leider Frits Bolkestein vindt dat De Vos van Steenwijk moet opstappen als hij zich niet kan verenigen met het regeringsbeleid. Van Mierlo, die onder meer laat uitzoeken of de ambassadeur zijn dissidente opvattingen ook heeft geuit in het bijzijn van Russen, heeft zich openlijk afgevraagd of de ambassadeur in Moskou 'wel de juiste man op de juiste plaats is'.

Gennadi Tsjarodjev, de auteur van het artikel in de Izvestija, zegt dat de persoonlijke, afwijkende meningen van de Nederlandse ambassadeur in kringen van Russische journalisten allang bekend zijn. “Voor onze lezers is het misschien nieuw, maar wij wisten het allang”, zegt hij. Ook Vladimir Maltsjanov, de presentator van de zender RM Televisie, was op de hoogte. “Al heb ik het nooit van hem persoonlijk gehoord, ik heb altijd begrepen dat de ambassadeur geen geheim maakte van zijn peroonlijke opvattingen.”

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken onderstreept dat De Vos van Steenwijk niet alleen staat: vele Westerse diplomaten en parlementariërs delen volgens hem de Russische bezorgdheid over de uitbreiding van de NAVO naar het oosten. Ook al heeft Rusland eind mei een speciale akte met het Westerse bondgenootschap ondertekend, het blijft de expansie 'een historische vergissing' noemen. Afanasjevski: “Ik ken de ambassadeur persoonlijk. Ik moet zeggen: in zijn officiële contacten met het ministerie heeft hij altijd het standpunt van zijn regering uitgedragen. ”

    • Frank Westerman