Rabo: lenen bij leden voor snelle groei

ROTTERDAM, 6 JUNI. De coöperatieve Rabobank overweegt om haar bijna 600.000 leden achtergestelde leningen aan te bieden met een extra rentevergoeding om de rappe groei van het zakenvolume bij te houden.

Deze achtergstelde leningen kunnen bij de financiële buffers worden geteld die banken op last van de toezichthoudende Nederlandsche Bank moeten aanhouden.

Dat heeft een woordvoerder van de Rabobank, de grootste bank in Nederland, vanochtend gezegd. Voorzitter drs. H. Wijffels van de hoofddirectie van de Rabobank zei gisteren op de algemene ledenvergadering dat de activiteiten harder groeien dan de winstgevendheid.

Doordat de Rabobank als coöperatie geen notering aan de effectenbeurs heeft, kan zij haar vermogen slechts op peil houden door de winstgroei. In het eerste kwartaal nam de kredietportefeuille van de Rabobank al met 6,3 procent toe tot 233,7 miljard gulden. De Rabobank wil haar vermogensbuffers tenminste 50 procent boven het niveau houden dat de Nederlandsche Bank verplicht stelt, zo zegt de Rabo-woordvoerder.

Wijffels zei gisteren:“We zullen moeten bepalen in welke sectoren in het buitenland we ons bedrijf verder ontwikkelen. Welke soorten kredietverlening we wel en niet moeten doen en welke delen van de kredietportefeuille we moeten vertitelen.” Vertitelen is het verpakken van kredieten in de vorm van effecten die op de beurs verhandelbaar zijn en daarmee vermogenstitels worden. Wijffels denkt onder meer aan handelsfinancieringen, eventueel hypotheekportefeuilles. “Die halen we dan bij ons van de balans.”

Met de uitgifte van achtergestelde leningen zou de Rabobank niet alleen extra garantievermogen aantrekken, maar ook de band met haar leden verstevigen, een al langer levende wens van de bank. De achtergestelde leningen zouden in de plaats komen van de bestaande garanties (ledenaansprakelijkheid) van 5.000 gulden die de leden nu verplicht moeten stellen.

Aan deze garanties, een toezegging om geld te storten als de Rabobank onverhoopt op de rand van faillissement staat, wil de bank een eind maken. Bedrijfsklanten met kredieten van de lokale Rabobanken zijn verplicht lid van de coöperatie. Als deze verplichting wordt geschrapt kunnen ook andere klanten met een “betekenisvolle” relatie met de Rabobank lid worden.

Wijffels onthulde gisteren ook dat de Rabobank niet alleen met de Belgische Kredietbank praat over vormen van samenwerking in het internationale bankbedrijf voor grote partijen, maar ook met de coöperatieve Cera Bank. “Cera Bank en Kredietbank praten met elkaar. Wij doen op zekere hoogte aan deze gesprekken mee en onderzoeken de voordelen om tot een Benelux-groep te komen”, aldus Wijffels. De Belgische Boerenbond is zowel bij Cera als bij Kredietbank betrokken. Wijffels verwacht pas over een jaar meer duidelijkheid te kunnen geven. Wijffels beklemtoonde dat de zelfstandigheid van de lokale banken van de Rabo en de coöperatieve grondslag bij de gesprekken niet ter discussie staan.