Pete Felleman geeft jazz een stem

De Avonden, Radio 5, 22.00-24.00u.

“Een leven in radio”, zo beschrijft de 76-jarige Pete Felleman de afgelopen jaren die hij achter de microfoon doorbracht. De radiopresentator, die vooral bekend werd om zijn markante lage radiostem, zijn prachtig gearticuleerde taal en uitgebreide kennis van muziek, viert vandaag zijn jubileum. Het is precies 50 jaar geleden dat zijn eerste muziekprogramma Swing & Sweet, from Hollywood & 52nd Street bij de VARA uitgezonden werd. Precies op het uur af zelfs. Daarom wordt hij vanavond in het VPRO programma de Avonden geïnterviewd door jazzkenner/journalist Bert Vuijsje en gehuldigd met muziek.

Felleman begint zijn jubileumuitzending zelf met een historisch overzicht van zijn loopbaan. Zo vertelt hij hoe zijn radiocarrière begon toen hij het VARA-programma mocht gaan presenteren, dat gewijd was aan één speciale artiest. Al gauw volgde het programma USA Cabaret, waarin Felleman een denkbeeldig bezoek bracht aan een fictieve jazzclub. Hier speelde een bigband op het podium en in de lounge nog een kleine formatie. Door middel van toegevoegd applaus, gelach en het rinkelen van de glazen werd het bezoek gelijkend. Een afwijkende formule die de luisteraars aansprak. Maar zijn echte doorbraak op de radio betekende VARA's Hitparade in '49, de eerste hitparade in Nederland, gebaseerd op de Amerikaanse billboards. “Men ging zelfs bijhouden wie er 'gewonnen' had”, zegt Felleman lachend.

In '51 veranderde het programma Swing & Sweet, from Hollywood & 52nd Street in LP Parade. Dit programma had meerdere rubrieken, variërend van Combo classics tot Live sessions. “Hier kon ik alles in kwijt”, vertelt Felleman. Vanaf 1953 was hij werkzaam in de platenbranche (vooral Motown) en richtte het blueslabel Chess op. In de jaren zestig produceerde en presenteerde hij televisieprogramma's voor de AVRO rond zangeres Sarah Vaughan, trompettist Miles Davis en Archie Shepp. Zijn radiocome-back maakte Felleman 1985 toen hij muziekprogramma's (Soul van Pete Felleman en Jazz van Pete Felleman) voor de VPRO-radio ging maken.

Aan de hand van knipsels neemt Vuijsje de afgelopen jaren met Felleman door. Om te beginnen met zijn eerste ontmoeting met idool saxofonist Coleman Hawkins. Die speelde rond '36 (Felleman was ongeveer zestien jaar) in de Palace op het Thorbeckeplein met een trio. “Een vriendje van me zei dat Hawk speelde. Daar heb ik hem voor het eerst ontmoet. We hadden sindsdien wat gesprekjes. Niet lang hoor, Hawk was namelijk een echte 'ladiesman'. Hij werd al snel afgeleid door mooie vrouwen die voorbij kwamen.” Het moment dat Hawkins hetzelfde kostuum had laten maken als Felleman is hem altijd bij gebleven. “Toen ik hem zag op een foto in tijdschrift Down Beat, ben ik naar boven gerend en heb mijn eigen pak een kusje gegeven. Kun je je voorstellen hoe trots ik was als 18-jarige.”

Interviewer Vuijsje springt met Felleman van onderwerp naar onderwerp (“Showbizz heeft me altijd geïnteresseerd”) om vervolgens bij de jazz te belanden. “Duivelsmuziek”, zegt Felleman, “Maar ik vind de duivel aantrekkelijker dan een engel.” De radiopresentator heeft nog steeds zijn eigen rubriek (±23.00u.) in het vrijdagavondprogramma De Avonden. Maar vanavond krijgt hij de muziek van onder anderen Coleman Hawkins, Duke Ellington, Lester Young en Benny Carter.

    • Amanda Kuyper