Openlijk Duits debat over euro

BONN, 6 JUNI. Wat in Duitsland lang een taboe was, is nu doorbroken. Er is een openlijk debat losgebarsten over verschuiving van de invoering van de euro. Hans-Dietrich Genscher, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en prominent politicus in de liberale coalitiepartij FDP, beschuldigde de Bundesbank ervan “gevaarlijk spel” te spelen door te suggereren dat uitstel van de EMU beter is dan een zwakke euro.

Degenen die menen dat het Verdrag van Maastricht een punctueel cijfer voorschrijft van 3,0 procent wat het tekort aangaat, geeft het akkoord een andere betekenis, zei Genscher. “Wie dit beweert zet een criteriumval op, waar hij zelf gemakkelijk in kan trappen”, aldus Genscher in een vraaggesprek met de Nordsee-Zeitung. De Bundesbank is er volgens de FDP-politicus, die lid is van de Bondsdag, terecht op bedacht haar onafhankelijkheid te bewaren. Maar “de bank moet zich niet door verklaringen van bestuursleden of door twijfels voor het karretje laten spannen van Europa-remmers”. Hij reageerde op uitlatingen van verscheidene directieleden van de centrale bank, die uitstel van de monetaire unie niet uitsluiten omdat Duitsland de criteria mogelijk niet zal halen.

De president van de Bundesbank, Hans Tietmeyer, waarschuwde vanmorgen in Montreux voor een zwakke euro. Hij ageerde ook tegen een “politisering” van de Bundesbank. Eerder deze week sprak de christelijke-sociale CSU in Beieren zich, tot afgrijzen van minister van Financiën Waigel (CSU), uit voor uitstel van de euro als het niet lukt de criteria zonder 'trucs' te halen. “We moeten de mensen buiten nu eens de waarheid zeggen. We kunnen daarmee niet wachten tot de verkiezingsstrijd van volgend jaar”, zei een CSU-politicus.