Noord-Korea zegt ruilhandel met Cargill af

SEOUL, 6 JUNI. Het door hongersnood bedreigde Noord-Korea heeft vorige week een overeenkomst met de Verenigde Staten afgezegd, waarbij het Aziatische land voedsel in ruil voor zink zou krijgen. Dat is gisteren bekendgemaakt door Cargill, het Amerikaanse bedrijf dat het graan zou leveren.

Het bericht komt één dag nadat de Verenigde Naties waarschuwden dat Noord-Korea na eind juni door zijn voedselvoorraden heen is.

De Noordkoreaanse regering zag van de ruil af toen een schip dat 20.000 ton graan aanvoerde, de Koreaanse wateren bereikte. De regering gaf geen reden voor de opzegging. De ruil was na maanden van onderhandelen overeengekomen.

Het akkoord vloeide voort uit een begin dit jaar genomen besluit van de Amerikaanse regering toestemming te verlenen voor de export van in totaal 500.000 ton graan naar Noord-Korea. Twee jaren van overstromingen hebben de oogsten en landbouwgebieden in Noord-Korea verwoest. Zelfs een goede oogst zou het land het komende jaar nog in honger laten.

Het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, een van de weinige organisaties die toegang hebben tot Noord-Korea, zegt dat het land zich aan de rand van een “grote humanitaire crisis” bevindt en hulp van buitenaf nodig heeft. De regering deelt dagelijks een handvol rijst uit aan de inwoners, maar kan dat niet lang meer volhouden. “Als we nu iets ondernemen, kunnen we het ergste voorkomen”, aldus Unicef.

Gisteren ontmoetten vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en Noord- en Zuid-Korea elkaar voor de tweede keer deze week, om de vredesonderhandelingen te bespreken tussen beide Korea's. De gesprekken moeten Noord-Korea ertoe bewegen het vredesverdrag te ondertekenen van de Koreaanse Oorlog (1950-1953), die technisch gesproken nog steeds aan de gang is. Noord-Korea stemde in met de onderhandelingen, maar maakt haar uiteindelijke toestemming afhankelijk van grootschalige voedselhulp uit de VS. (Reuter)

Gisteren ontstond een incient toen een Noordkoreaanse patrouilleboot de grens overstak tussen beide landen. Het kwam tot een schotenwisseling met een Zuid-Koreaanse kanonneerboot. (AP)