Lekkage in tweede tunnel Heinenoord

ROTTERDAM, 6 JUNI. Bij het boren van de tweede Heinenoordtunnel ten zuiden van Rotterdam is vorige week een lekkage ontstaan. Enkele tonnen water en modder drongen de tunnelbuis in, direct achter de boorkop. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat bevestigd. Het lek werd gedicht met een houten bekisting en door een rubberen band achter de boorkop vol lucht te pompen.

Het werk ligt tot maandag stil in afwachting van nader technisch onderzoek.

Rijkswaterstaat onderstreept dat de lekkage geen ernstige tegenslag hoeft te zijn. Oorzaak is waarschijnlijk te vinden in het flexibele afdichtingsprofiel tussen de voortkruipende boorkop en de betonnen tunneldelen die daar direct achter worden aangelegd. Het al aangelegde tunneldeel is niet volgelopen met water.

De aanleg van de tweede Heinenoordtunnel onder de Oude Maas bij de A29 is een proefproject van Rijkswaterstaat. Voor het eerst gebruiken de bouwers een boorkop voor een verkeerstunnel in slappe veenbodem. De boorkop bevindt zich nu overigens in de stevige, dieper gelegen zandlaag. Als de techniek slaagt, kan deze ook toegepast worden bij andere tunnels onder vaarwegen. De techniek is goedkoper dan de klassieke bouwmethode, waarbij tunneldelen tot op de bodem afzinken en onder water aan elkaar worden gezet. (ANP)