JEFF BUCKLEY 1966-1997; Tegen de apathie

De dood van Jeff Buckley was niet het gevolg van alcohol- of drugsgebruik, verklaarde de politie van Memphis. De Amerikaanse zanger werd een week geleden als vermist werd opgegeven, nadat hij onderweg naar de oefenruimte een duik nam in de Mississippi. Op Internet gaf zijn moeder Mary Guibert al enkele dagen geleden te kennen dat ze niet verwachtte haar zoon 'uit de rivier te zien terugkeren'.

In 1975 verloor Guibert de vader van haar kind, de zanger Tim Buckley, aan een overdosis heroïne. Jeff Buckley kende zijn vader nauwelijks - twee maanden voor zijn dood bracht hij een weekend met hem door - maar hij erfde het muzikaal talent en de ijle stem van de singer/songwriter die in de schaduw van Bob Dylan onvergetelijke platen maakte als Hello And Goodbye en Happy Sad. Op zijn beurt oogstte Jeff Buckley in 1994 lof om zijn album Grace waarop hij de onmiskenbare echo van zijn vader verbond met invloeden van zijn Britse favorieten Led Zeppelin en The Smiths. Naast indrukwekkende eigen composities als Mojo Pin en Lover, You Should Come Over zong hij opmerkelijke covers als Leonard Cohens Hallelujah en Corpus Christi Carol van de klassieke componist Benjamin Britten.

Jeff Buckley was een geïnspireerd zanger, die een grote indruk achterliet op het Lowlandsfestival van zomer 1995. Zijn stem had dezelfde spookachtige kwaliteit als die van zijn vader, maar Jeff voegde er een eigentijds element aan toevoegde door harde gitaarpassages en teksten waarin hij zich verzette tegen de apathie van de grunge-generatie.

In een interview met het muziekblad Oor ontkende hij dat zijn relatie met Tim Buckley model had gestaan voor zijn lied Dream Brother en prees hij zijn stiefvader om de muzikale invloeden die hij aan de hand van diens platencollectie had opgedaan. Jeff Buckley werkte aan een lang verwacht nieuw album, toen hij besloot om met al zijn kleren aan in de rivier te duiken. Het bleek een verradelijke plek in de Mississippi, want hij werd meegsleurd door de onderstroom en verdronk. Zijn vriend Keith Foti waarschuwde na tien minuten de politie. Die kon niets anders meer doen dan zoeken naar het lichaam dat een week later op praktisch dezelfde plek aanspoelde.

    • Jan Vollaard