Inhaalverbod vrachtwagens

ROTTERDAM, 6 JUNI. Op een aantal drukke snelwegen mogen vrachtwagens vanaf maandag in de spitsuren niet langer inhalen. Het is een van de maatregelen van minister Jorritsma (Verkeer) om de doorstroming en de veiligheid van het verkeer op knelpunten te vergroten.

Het inhaalverbod geldt voor gedeelten van de wegen met de A-nummers 1, 4, 9, 12, 15, 16, 28, 50 en 76. Volgens Verkeer en Waterstaat betekent de maatregel “geen opmaat voor een landelijk verbod”. Voor binnen en buiten de Randstad gelden verschillende tijden. In de Randstad mogen trucks van 7.00 tot 10.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur niet passeren. Voor de andere provincies loopt het verbod van 7.00 tot 9.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur.

Voor het inhaalverbod is geen speciaal verkeersbord ontwikkeld. Op de plekken waar niet mag worden ingehaald staat het gewone verkeersbord: een rode vrachtwagen die een zwarte personenwagen passeert. Op sommige trajecten staan wel klapborden, die open staan op de tijden waarop het inhaalverbod van kracht is.

De politie controleert de vrachtauto's vanaf maandag, “maar het wordt geen heksenjacht”, stelt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten. “Het wordt in de gewone surveillance opgenomen. In feite niets bijzonders dus.”

Minister Jorritsma geeft maandag om 15 uur het beginsein voor de invoering van het verbod. Ze doet dat bij de verkeerscentrale Tunnel de Noord langs de A15 (Rotterdam-Gorinchem). Na afloop discussiëren verkeersdeskundigen met de minister over de fileproblematiek.

Een landelijke campagne begeleidt het inhaalverbod voor vrachtwagens. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil op deze manier alle weggebruikers oproepen tot 'wederzijds begrip op de weg'. Het motto van de campagne luidt: 'Geef elkaar de ruimte'.