Hussein: rol in 1967 fout

AMMAN, 6 JUNI. Koning Hussein heeft gisteren erkend dat Jordaniës deelneming aan de Arabische oorlog van 1967 tegen Israel een grote fout was. “In werkelijkheid was het waarschijnlijk onze plicht om te voorkomen dat dit land deelnam aan die slag”, verklaarde Hussein in een over de radio uitgezonden toespraak ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de Zesdaagse oorlog.

Het was de eerste maal dat Hussein zo openlijk toegaf dat Jordanië er verstandiger aan had gedaan niet deel te nemen aan de Zesdaagse oorlog, hoewel hij er wel eerder op heeft gezinspeeld.

Hussein noemde als een van de redenen waarom hij voor de oorlog koos de Arabisch-nationalistische gevoelens, geïnspireerd door de toenmalige Egyptische president Gamal Abdel Nasser, die de Arabische wereld in hun greep hadden. Er was indertijd veel kritiek op Jordanië, dat als pro-Westers werd beschouwd.

De vernederende nederlaag van de Arabieren in 1967 weet Hussein aan het gebrek aan coördinatie tussen de legers van Egypte, Syrië, Libanon, Jordanië, Irak en Saoedi-Arabië. De Arabische oorlogsvoorbereidingen bestonden alleen uit “propaganda, radiotoespraken, gepraat (..) Het was allemaal niet gebaseerd op de werkelijkheid of werkelijke voorbereidingen op enigerlei wijze.”

Jordanië verloor in de oorlog de Westelijke Jordaanoever en de Arabische sector van Jeruzalem. Het land werd overstroomd door 200.000 Palestijnse vluchtelingen, de tweede golf sinds de oorlog van 1948, waardoor de vluchtelingenpopulatie tot 850.000 zielen groeide. Het leger leed zware verliezen.

Ten aanzien van het heden haalde Hussein uit naar moslim-fundamentalisten en nationalisten in zijn land die zich verzetten tegen het vredesakkoord dat hij in 1994 met Israel heeft gesloten. Hij wees erop dat het akkoord Jordanië in staat heeft gesteld grondgebied en een rechtvaardig deel van de waterbronnen terug te krijgen. (AP)