Goudhaan

Op de top van de markt biedt de oprichtersfamilie van het uitzendconcern Randstad een pakketje aandelen aan het beleggende publiek aan. Althans, zij verkopen de aandelen nog niet, maar de rechten (falcons) om over drie jaar tegen een koers van 235 gulden Randstad te kopen. Vijf falcons zijn dan goed voor één aandeel.

Gisteren ging Randstad door de 'magische' koers van 200 gulden. Maar wat is hoog bij Randstad?

De eerste keer dat oprichter Goldschmeding deze gefaseerde verkoop toepaste, in 1994, waren de stukken nauwelijks te slijten. Zo weinig vertrouwen had de markt in Randstad. Wie toen overwoog de falcons te kopen maar het niet aandurfde, heeft een de beste beleggingen van de jaren negentig gemist.

Goldschmeding nam zelf de proef op de som en stapte een kantoor van ABN Amro binnen. “De employé raadde het me af”, vertelde hij later eens. “Ik heb toen gezegd: dan neem ik het verlies en dan delen we de winst, maar dat dorst de goede man niet.”

Vandaar dat niet ABN Amro deze falcons aan de beleggers verkoopt, maar de veel kleinere zakenbank Kempen & Co. Goldschmeding had vorig jaar zelfs wel zin om vijf procent van de aandelen van Kempen te kopen en doorliep met succes de daarvoor vereiste screening van de toezichthoudende Nederlandsche Bank. Toch ging de deal niet door. Waarom? Goldschmeding zwijgt in alle talen.

Pech voor de Randstad-topman. De koers van de aandelen Kempen & Co ging sinds het afketsen van de transactie bijna anderhalf keer zo hard omhoog als die van Randstad.

    • Menno Tamminga