Gotti vergroot in Italiaanse bergen voorsprong op Tonkov

ROTTERDAM, 6 JUNI. Met een tactisch slim gereden koers heeft de Italiaan Ivan Gotti gisteren zijn leidende positie in de Giro d'Italia verstevigd.

In de koninginnenrit van Predazzo naar Falzes, met zes zware beklimmingen, was Gotti bijna een minuut sneller dan zijn enige overgebleven rivaal Pavel Tonkov. Met nog drie etappes te gaan heeft Gotti ruim anderhalve minuut voorsprong op Tonkov. De ritzege ging gisteren naar de Spanjaard Jose Ruben Rubiera.

Voor Tonkov verloopt de tachtigste editie van de Giro uiterst ongelukkig. De Russische titelhouder kwam gisteren in de afdaling van de Passo Pordoi ten val op het natte wegdek. Tonkov was redelijk snel en zonder kleerscheuren op de been, maar Gotti was ondertussen uit het zicht verdwenen. Tonkov werd in de achtervolging vergezeld door twee ploeggenoten van Gotti, die vanzelfsprekend geen kopwerk verrichtten. Het team van Saeco maakt deze ronde een sterke indruk. Na de vier ritzeges van sprinter Cipollini is alle aandacht verlegd naar klimmer Gotti.

De kleine kopman reed gisteren in het gezelschap van zijn landgenoot Guerini. Gotti nam weinig risico in de regenachtige etappe. Hij finishte met een achterstand van meer dan drie minuten op ritwinnaar Rubiera. Voor de Spanjaard was het zijn eerste profzege na drie seizoenen. De renner van Kelme vierde de dagprijs als betrof het de eindzege. Gotti was na afloop van de barre tocht minder uitbundig. “Onder deze omstandigheden moet ik elke minuut op mijn tellen passen.”

Voor Luc Leblanc is de Italiaanse ronde op een teleurstelling uitgelopen. De kopman van Polti moest de strijd staken nadat hij een dag eerder tegen een rotswand was geklapt. In de individuele tijdrit maakte de Fransman een stuurfout, die aanvankelijk geen grote gevolgen leek te hebben. Leblanc verscheen gisteren aan de start met een zwachtel om zijn dijbeen en een rekverband om zijn schouder. Na een paar uur fietsen stapte hij huilend van de fiets. Hij had het hoge tempo niet kunnen volgen. Ook Alexander Sheffr uit Kazachstan stapte af. De nummer vier van het tussenklassement ondervond te veel hinder van een eerder opgelopen valpartij.

In de zevende etappe van de Ronde van Oostenrijk ontstond gisteren op de laatste klim een kopgroep van 22 man met daarin Wim van de Meulenhof en Eddy Bouwmans. Gele trui-drager Nardello won de rit. Bouwmans bleef de beste Nederlander in het algemeen klassement: zevende op bijna tien minuten.