EKO-keur Max Havelaarbanaan

HUIZEN, 6 JUNI. Er was al langere tijd een EKO-banaan op de Nederlandse markt, die wordt geteeld op milieuvriendelijke en duurzame wijze en sinds november vorig jaar is er ook een Max Havelaarbanaan, die de teler van de banaan in elk geval een menswaardig bestaan garandeert. Binnen een week of drie is er nu ook een Max Havelaarbanaan die het keurmerk EKO mag dragen.

“Max Havelaarbananen zijn overigens al behoorlijk milieuvriendelijk geteeld met hooguit twintig procent van het landbouwgif, dat gebruikelijk is bij de productie door multinationals als Chiquita, Dole of Delmonte”, zegt Marc van Tilburg, marketing coördinator van de Stichting Max Havelaar.

Voor distributeur van biologische groenten en fruit Odin in Geldermalsen lag de lat van Max Havelaar echter niet hoog genoeg wat betreft de milieuvriendelijkheid van de teelt, maar dat sociale aspect van Max Havelaar wilde het bedrijf wel graag in zijn fruittas. Na enkele maanden overleg is het nu gelukt Max Havelaarbananen te betrekken van plantages die ook volledig aan het EKO-keurmerk voldoen. Gisteren tekenden de betrokken partijen een overeenkomst bij importeur van EKO-producten Tradin in Huizen, die er in voorziet dat Odin bij wijze van begin de komende twaalf maanden 200.000 kilo Max Havelaar-EKO-bananen betrekt van plantages in de Dominicaanse Republiek. Daarmee kunnen tien hectare tropische landbouwgrond blijvend biologisch worden bewerkt. De afzet van de plantages is bovendien gegarandeerd en de honderden betrokken boeren en hun families zijn daarmee zeker van een 'eerlijk en verantwoord inkomen'. De export van de bananen loopt via het Dominicaanse bedrijf Savid, dat bij de ondertekening van het contract vertegenwoordigd was door de Nederlandse mevrouw J. van den Berg. Savid onderhoudt ook het contact met de coöperatie van de boeren.

Odin voorziet inmiddels 20.000 abonnees wekelijks van een zak biologisch geteelde groenten en 5.000 abonnees van een dergelijke papieren zak met fruit. De abonnees halen hun groenten en/of fruit af op een vaste plaats in de buurt, een natuurvoedingswinkel. De abonnees betalen hun groenten en fruit vooraf en binden zich voor langere tijd aan dat abonnement al kunnen ze daar een aantal weken per jaar daar van afzien. Dit systeem stelt Odin in staat met toeleverende boeren op langere termijn teeltafspraken te maken. “Het belang van het bananencontract is dan ook voor de betrokken boeren vooral dat zij voor langere tijd zeker zijn van levering, want wij hebben ons contractueel aan de afname gebonden”, zegt Koos Bakker, directeur van Odin. Volgens mevrouw Van den Berg is dat des te meer van belang voor de boeren, omdat zij als regel worden gebruikt als 'buffer' voor de grote multinationals die in Europa hun 'dollarbananen' afzetten. “Als zij op hun eigen plantages bananen tekort komen, moeten de boeren tegen lage prijzen leveren, zodat ze in de vraag kunnen voorzien.”

Ook Marc van Tilburg van Max Havelaar is blij met de overeenkomst. Direct nadat Max Havelaar in november vorig jaar met het eerste 'versproduct' - de banaan - op de markt kwam, werd de stichting onder vuur genomen, omdat het product niet volledig het predikaat 'biologisch verantwoord' verdiende.

Het conflict met de leveranciers van de EKO-bananen is nu voorbij. “Voor die klanten die dat op prijs stellen kunnen we vanaf nu Max Havelaar-EKO-bananen leveren via de Odin fruittas en via de natuurvoedingswinkelier, in de supermarkt blijven de gewone Max Havelaarbananen verkrijgbaar”, aldus Van Tilburg.