Eigenaren Smit stoten aandelen af

AMSTERDAM, 6 JUNI. Nedlloyd en Vigilanter Holding, grootaandeelhouders van Smit Internationale, doen het merendeel van hun aandelen in deze sleper, berger en aannemer van maritieme projecten in de openbare verkoop.

Nedlloyd wil zijn 40 procent in Smit volledig afstoten. Het transportconcern legt zich toe op logistiek en een belang in Smit past daarin niet langer. Vigilanter, een beleggingsmaatschappij van de Rotterdamse familie Van Beuningen, wil om emotionele redenen nog voor 5 procent aandeelhouder blijven. Ook Vigilanter bezit 40 procent. Smit Internationale heeft 40 miljoen gereserveerd om 10 procent van de eigen aandelen te kopen. Die inkoop moet nog worden goedgekeurd door de commissarissen van Smit.

Gisteren is in Amsterdam de plaatsingcampagne, geleid door Credit Suisse First Boston en MeesPierson, begonnen met een presentatie voor institutionele beleggers. De komende weken volgen roadshows voor beleggers in verschillende Europese landen en in de VS.

In de week van 23 juni wordt de prijs van de stukken vastgesteld. Die zal om en nabij de beurskoers van dat moment liggen. Vanochtend noteerde het fonds 48 gulden. Het prospectus is vandaag verschenen. Zowel particulieren als institutionele beleggers kunnen op de herplaatsing inschrijven. Het bestuur van Smit heeft om die open inschrijving gevraagd zodat 'Hollands Glorie' een echt volksaandeel kan worden.

Smit boekte over 1996 een netto winst van 99 miljoen gulden op een omzet van 534 miljoen. In de winst was een boekwinst van 74 miljoen begrepen op de verkoop van de vloot bevoorradingsschepen aan het Amerikaanse Seacor. Die verkoop kan Smit de komende jaren nog een bonus opleveren van 47 miljoen dollar, indien met de voormalige Smit-schepen goed geld wordt verdiend. De vooruitzichten op het binnenhalen van de bonus zijn gunstig, de offshoremarkt beleeft een stormachtige groei.

Voor de komende drie jaar rekent Smit op een gemiddelde winststijging van 15 procent. Mede door de verkoop van de offshorevloot beschikt het bedrijf over een ijzersterke balans en heeft het een kwart miljard beschikbaar voor investeringen. Dat geld zal worden besteed aan de inkoop van eigen aandelen, aan de bouw van vier nieuwe sleepboten voor inzet in Panamakanaal en aan een nieuwe werkschip van 60 miljoen.

Sinds deze maand heeft voormalig vice-admiraal en ex-BVD-chef N. Buis bij Smit M. Busker opgevolgd als directievoorzitter. Buis zegt ook te streven naar gestage expansie, vooral in maritime contracting. Smit tracht evenwicht in de inkomsten te realiseren. Daarbij moeten de andere sectoren, waaronder de haven- en sleepvaartactiviteiten, het tegenwicht vormen voor de zeer onvoorspelbare resultaten in berging en zeesleepvaart.