Een prijs voor 't hele oeuoeuoeuoeuvre

Eigenlijk vindt ze prijzen onzin, tekenares Fiep Westendorp, die vooral bekend is van tekeningen die ze maakte voor de boeken van Annie M.G. Schmidt, zoals Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet.

Maar nu ze tachtig is, moet ze er toch aan geloven: ze krijgt dit jaar een hele speciale prijs voor àl haar tekeningen: de Oeuvre Penseel. Omdat de prijs voor kinderboekentekenaars, het Gouden Penseel, 25 jaar bestaat, hebben de prijzenuitreikers bedacht één keer een prijs uit te reiken voor iemands hele werk - of, zoals je dat deftig op zijn Frans zegt: oeuvre (spreek uit uh-vre).

“Ja, ik krijg hem voor m'n hele oeuoeuoeuoeuvre” zei Fiep Westendorp maandag op de radio in een kort vraaggesprekje. Ze moest een beetje lachen om dat woord. Ze sprak het bijna net zo lang uit als het paard Langhors uit Pluk van de Petteflet lang is. Ze legde uit dat ze altijd prijzen geweigerd heeft. Want “een timmerman krijgt toch ook geen prijs als hij een mooie tafel heeft gemaakt?” Ze ziet zichzelf als een soort timmerman, en haar medetekenaars ook. Dat ieder jaar steeds een tekenaar als de beste wordt aangewezen, vindt ze overdreven: “Als ik zo'n Gouden Penseel zou hebben gekregen zou ik gedacht hebben: ja, maar iemand anders had hem net zo goed kunnen krijgen dit jaar.” Maar ach, omdat deze prijs voor haar hele werk is, en omdat ze het toch ook wel een beetje leuk vindt, heeft ze de prijs deze keer niet geweigerd.

Ze vertelde op de radio dat ze nog steeds aan het werk is: ze maakt een omslagtekening voor een boek met onder andere sprookjesverhalen van Annie M.G. Schmidt, dat volgend jaar verschijnt. Tekenen voor de verhalen Annie Schmidt heeft Fiep Westendorp altijd heel leuk gevonden, zei ze. “Je kan bij iedere zin van haar wel een tekening maken. Er gebeurt altijd wat. Dat heb je lang niet bij alle schrijvers.”

    • Paul Steenhuis