Druk groeit op partijen in ex-Joegoslavië

MADRID/BELGRADO, 6 JUNI. Er moet meer druk worden uitgeoefend op de machthebbers in ex-Joegoslavië om verdachten van oorlogsmisdaden uit te leveren. Dat heeft gisteren Carlos Westendorp gezegd, de Spaanse ex-minister die op 20 juni Carl Bildt opvolgt als Bosnië-gezant.

Westendorp zei in Madrid dat hij na zijn aantreden zal pogen de politieke leiders in ex-Joegoslavië te overtuigen van de noodzaak hun verdachten uit te leveren voor berechting bij het internationale tribunaal in Den Haag. Mocht dat niet lukken, dat zijn er “andere argumenten”, zei Westendorp. “De tweede optie is druk. Diegenen die hun verplichtingen nakomen zullen al onze steun genieten en diegenen die dat niet doen krijgen geen enkele steun.”

De Amerikanen hebben de afgelopen weken bij monde van hun speciale gezant in ex-Joegoslavië en minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright hun druk op vooral de Servische president Miloševic en de Kroatische president Tudjman drastisch opgevoerd. Beiden weigeren hardnekkig de belangrijkste verdachten uit te leveren. De Vredesimplementatieraad, een toezichthoudend lichaam dat is gevormd op grond van het vredesakkoord van Dayton, waarschuwde vorige week de diverse partijen in ex-Joegoslavië dat ze sancties riskeren als ze blijven weigeren oorlogsmisdadigers uit te leveren. Het was de meest uitgesproken waarschuwing van de raad sinds die werd opgericht.

Elisabeth Rehn, speciaal rapporteur van de VN voor de mensenrechten, zei gisteren in Belgrado dat de uitlevering van oorlogsmisdadigers “essentieel” is voor het vredesproces in ex-Joegoslavië en voor haar missie voor de mensenrechten. Ze zei zich ongerust te maken over de houding van de Servische regering over het probleem van de oorlogsmisdadigers. De Serviërs weigeren oorlogsmisdadigers uit te leveren met het argument dat de Servische grondwet dat verbiedt. Zij zouden verdachten zelf berechten.

Rehn uitte zich gisteren “ontevreden en teleurgesteld” over de weigering van president Miloševic om haar tijdens haar bezoek aan Belgrado te ontvangen. Ze zei te hopen dat hij daar “goede redenen voor heeft”. (AFP, Reuter)