De Waart naar Opera

AMSTERDAM, 6 JUNI. Edo de Waart is officieel voor zes jaar benoemd tot chef-dirigent van de Nederlandse Opera met ingang van het seizoen 1999-2000. De Waart (56), die tot 2003 ook chef-dirigent blijft van het Muziekcentrum van de Omroep, zal gemiddeld drie producties per seizoen dirigeren, in de eerste plaats met de vaste opera-orkesten: het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest.

De Waarts start als chef-dirigent is een reprise van Massenets Werther, die hij uitvoert met het Radio Filharmonisch Orkest, waarmee hij in zijn eerste seizoen ook Janáceks Kátja Kabanová begeleidt.

De Waart, die zijn operacarrière in 1970 begon bij de Nederlandse Opera, dirigeert de komende jaren Strauss' Der Rosenkavalier en Mozarts Die Zauberflöte in Parijs (1998) en Mozarts Le nozze di Figaro bij de Metropolitan Opera in New York (1999).

De Nederlandse Opera wil de huidige chef-dirigent Hartmut Haenchen na 1999 als vaste gastdirigent aanstellen en is daarover nog met hem in onderhandeling. Haenchen, die sinds 1986 aan de Nederlandse Opera is verbonden, is ook chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest dat de meeste operaproducties begeleidt. Bij de onderhandelingen gaat het onder andere om de zeggenschap die Haenchen krijgt bij de invulling van de vocale casts van de producties die hij zou dirigeren.