Zalm wil toch randschrift euro

DEN HAAG, 5 JUNI. Minister Zalm (Financiën) zal volgende week een krachtig pleidooi houden om op de euro-munt een randschrift geplaatst te krijgen. De Europese Commissie verzet zich tegen een tekst op de zijkant van de euro, zoals ook op Nederlandse munten staat.

Zalm zal aanstaande maandag tijdens een vergadering van de Europese ministers van Financiën zijn voorstel doen. Deze vergadering wordt door Zalm zelf voorgezeten omdat Nederland thans EU-voorzitter is. De euro moet begin volgende eeuw in omloop komen in de vorm van bankbiljetten en acht verschillende munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent. De Commissie wil aan de zijkant van deze munten groeven en ribbels plaatsen, zodat blinden de munten kunnen herkennen. De euro zal een voorzijde krijgen die in elk land identiek is en de achterkant van de munten mag door de deelnemende lidstaten zelf worden ingevuld. In Nederland pleit de Staatkundig Gerefomeerde Partij voor het handhaven van het randschrift 'God zij met ons'.