Voorkeur; Muziek

HOLLAND FESTIVAL De uitvoering van het integrale oeuvre van de componist Matthijs Vermeulen in het Amsterdamse Concertgebouw wordt 6 juni 20u15 voortgezet met een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Valery Gergjev. Op het programma staan naast de Vierde symfonie, het Pianoconcert van Galina Oestwolskaja en de Scythische suite van Prokofjev. Op 7 juni 20u15 spelen het Nederlands Balletorkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest olv David Porcelijn de Derde symfonie van Vermeulen, de Vier Lieder op. 22 van Schönberg en de Tweede symfonie van Skrjabin. De kamermuziek van Vermeulen klinkt in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Op 6 juni 19u Trio à cordes en Trois chants d'amour door Marijke van Kooten (viool), Suisanne van Els (altviool), Hans Woudenberg (cello), Christa Pfeiler (mezzosopraan) en Kelvin Grout (piano). Op 7 juni 16u, tijdens een Vermeulen-middag die om 14u begint, klinken werken van Kees van Baaren, Matthijs Vermeulen en Rudolf Escher, uitgevoerd door het Ives Ensemble, Maarten Koningsberger (bariton) en Kelvin Grout (piano). Op 10 juni 19u klinkt de Tweede sonate voor cello en piano door Quirine Viersen (cello), Silke Avenhaus en Rudolf Jansen (piano) en Christa Pfeiler (mezzosopraan).

AUS DEUTSCHLAND De 'liederenopera' Aus Deutschland van Mauricio Kagel wordt 12, 13 en 14 juli 20u15 olv Reinbert de Leeuw uitgevoerd door het Schönberg Ensemble en het Nederlands Kamerkoor in Carré, Amsterdam. 13 juni is er na de voorstelling een openbaar gesprek met Kagel en De Leeuw.

GIDON KREMER/TANGO De Amsterdamse IJsbreker presenteert tgv Gidon Kremers tweede tango-cd op 10 juni 19u30 en 21u45 in de Grote Zaal van het Tropeninstituut de start van de 'Le Grand Tango-World Tour' - een hommage aan bandoneon-speler Astor Piazzolla van de violist Gidon Kremer, bandoneonist Per Arne Glorvigen, pianist Maxim Sakharov en contrabassist Alois Posch.

PETER MAXWELL DAVIES De Britse componist Peter Maxwell Davies, beroemd om zijn Eight Songs for a Mad King, dirigeert 6 juni 20u15 in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag het Residentie Orkest in zijn Ojai Festival Overture en de Nederlandse premières van twee van zijn composities.

VONDELPARK Het Koninklijk Concertgebouworkest olv Gennady Rozhdestvensky speelt muziek van Russische en Franse componisten, oa de Boléro van Ravel, op 6 juni 21u30 in het Vondelpark, Amsterdam. Toegang gratis.

WORLD ROOTS FESTIVAL Het festival kent dit jaar een opmaat in het Vondelpark waar onder de titel 'De Akoestische Wereld' zal worden opgetreden door de Molukse gitarist Daniel Sahuleka en band, de eveneens gitaar spelende Ernest Randrianasolo alias D'Gary uit Madagascar, de Belgische groep Panta Rhei en de Kawa Brass Band uit de Indiase stad Jaipur die ook acrobatiek en 'paardendans' belooft. 8 juni Vondelpark Amsterdam vanaf 14u. Het eigenlijke festival begint met o.a. de Madrileense groep Radio Tarifa, en Las Siete Potencias, de Ghana All Stars plus de 'Amsterdamse' groepen Ondrofeni en Kongo Banga in de Oude Zaal. 12 juni Melkweg, Amsterdam, aanvang 20u30. Inl 020-6718345.

MARCOS SUZANO & BAND De band van Marcos Suzano speelt 'Afro Urban Samba', een mengsel van Westafrikaanse ritmen en Braziliaanse stadsmuziek. De 'Nederlandse' Braziliaan Aloar Soares speelt als gast mee in de percussie-sectie. 7 juni Schouwburg Tilburg, 8 juni Vrijthof Maastricht ('s middags), 12 juni Theater Romein Leeuwarden, 13 juni Korzo Den Haag, 14 juni RASA Utrecht.

LONDON CALLING Britpopfestival in Paradiso, Amsterdam met o.a. 3 Colours Red, Sophia, (6 juni) en Supernaturals, Jesus Jones, Subcircus (7 juni).

MICHAEL JACKSON King of Pop, vindt hij zelf. 8 en 10 juni Arena, Amsterdam.

DAVID BOWIE Nog zo'n King of Pop Paradiso, 10 juni Amsterdam en 11 juni Vredenburg, Utrecht