Voorkeur; Galerie

TEUN HOCKS Op bijna iedere foto in Galerie Torch is op dit moment kunstenaar Teun Hocks te zien, in de vreemdste verschijningen. Zo staat hij in de afdruk van een enorme voetstap, of loopt hij door de natuur: in de boom fluit een vogel, maar Hocks heeft twee kurken in zijn oren gestoken. Wat de man op de foto's overkomt doet soms denken aan films van Buster Keaton of Jacques Tati, een andere keer aan de strips van Kuifje of Suske & Wiske. T/m 28 juni bij Galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 11-18u en op afspraak.

H.F. VAN STEENSEL Bij Galerie Liesbeth Lips in Rotterdam laat H.F. van Steensel poëtische, argeloze schilderijen, schetsen en sculpturen zien. Op wrakhout of flinterdun papier komt een summiere, lineaire schets voor van een 'hangende hond' of een in materielagen opgebouwde, abstracte schildering van 'mijn kamer'. T/m 13 juli Galerie Liesbeth Lips, Rochussenstraat 81 a, Rotterdam. Vr. t/m zo. 12-17u en op afspraak.

ERSZÉBET BAERVELDT In de Amsterdamse Reuten Galerie (en ook in het Van Abbemuseum) toont Erszébet Baerveldt onder de titel The portable grave drie zelf geschilderde, posthume staatsieportretten van haar muze, de Hongaarse 'bloedgravin' Erszébet Bathory (1560-1614). De geschilderde portretten ten voeten uit hebben behalve de minutieuze stofuitdrukking ook het onhandige perspectief van de 16de eeuw als karakteristiek. Bearveldt borduurt aldus voort aan haar herinterpretatie van het leven van de van vampirisme beschuldigde gravin. The portable grave; t/m 1 juni in Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam, do t/m za 13-18u. The missing limb, werk van Baerveldt in het van Abbemuseum Eindhoven, t/m 15 juni.

MET OPZET De laatste expositie van galerie Barbara Farber in Nederland - in het najaar opent zij een galerie in Marseille - heeft zij uit handen gegeven. Martijn Sanders, directeur van het Concertgebouw en collectioneur van hedendaagse kunst, stelde hem samen en koos drie fotografen: de Japanner Yasumasa Morimura (1951), de Amerikaan Gregory Crewdson (1960) en de Duitser Thomas Demand (1964). Zij hebben met elkaar gemeen dat ze het beeld tot in detail ensceneren. Vandaar de titel van de expositie: Met opzet. T/m 13 juni, Keizersgracht 265, Amsterdam, di t/m za 13-18u. zo 1 juni 14-17u.

EN VERDER In Amsterdam: chinoiserieën van Harmen Brethouwer t/m 5 juli bij galerie De Expeditie; foto's van Thomas Struth t/m 28 juni bij galerie Andriesse, schilderijen, maquettes en werken op papier van Thomas Huber t/m 28 juni in galerie Akinci. Bij Casco in Utrecht mag de toeschouwer t/m 29 juni op ontdekkingsreis met Koo Jeong-a; bij Nouvelles Images in Den Haag beelden en tekeningen van Liet Heringa; een 'klein clubje surrealisten': Chris Baaten, Volkert Post en Fred Schurink bij Lokaal 01 in Breda.