Teleurstellende tijd Tonkov op reservefiets

ROTTERDAM, 5 JUNI. De Russische tijdritspecialist Pavel Tonkov is er gisteren niet in geslaagd de roze leiderstrui terug te winnen. In de achttiende etappe van de Giro d'Italia, een individuele tijdrit over veertig kilometer, moest titelhouder Tonkov vlak voor de start van fiets wisselen.

Volgens de jury was de spoiler op zijn achterwiel in strijd met de reglementen. Tonkov kreeg op zijn reservefiets last van spierpijn en eindigde op een teleurstellende zevende plaats. De Oekraïener Sergei Gontsjar reed de snelste tijd. De Italiaan Ivan Gotti blijft leider in het algemeen klassement.

Voor Tonkov kan de beslissing van de jury grote gevolgen hebben. Vorige maand was zijn hypermoderne rijwiel nog goedgekeurd in de Ronde van Romandië, waar hij de eindzege behaalde. Gisteren werd hij volkomen verrast door het fietsverbod. Zijn Italiaanse constructeur had de vleugel aan het achterwiel pas op het allerlaatste moment ter controle aangeboden. Tonkov had vervolgens slechts vijf minuten de tijd om een andere fiets uit te kiezen. Na afloop klaagde hij over fysieke problemen, veroorzaakt door de nieuwe zitpositie.

Tonkov moet de komende dagen in de Dolomieten 37 seconden goedmaken op zijn vriend Gotti, die zich in de bergen beter thuisvoelt dan in een tijdrit. De derde kanshebber voor de eindzege, de Fransman Luc Leblanc, verloor gisteren kostbare tijd door een valpartij. In een flauwe bocht bergafwaarts maakte Leblanc een stuurfout. Hij botste tegen een muur en smakte tegen het asfalt. Leblanc verloor daardoor ruim een minuut op Gotti en heeft in het algemeen klassement nu ruim vier minuten achterstand op de drager van de roze trui.

De kleine Italiaan weet zich de komende dagen gesteund door het chauvinistische publiek, dat hunkert naar nieuwe wielersuccessen. De laatste Italiaanse winnaar van de Giro dateert van 1991. Toen ging de eindzege zeer verrassend naar Franco Chioccioli. Een jaar eerder was Gianni Bugno de sterkste. Gotti ervaart het dragen van de roze leiderstrui als een morele opsteker. “Dat shirt geeft me vleugels. Ik hoef de komende dagen alleen maar het wiel van Tonkov te kiezen. Ik ben nu de grote favoriet.”