Surinaams piramidespel stopt betaling

PARAMARIBO, 5 JUNI. Het grootste Surinaamse piramide-spel, dat een maandelijkse rente van tien procent vergoedde op de inleg, betaalt niet meer uit. Directeur Roepsingh Ramtahatsing hield zich gisteren niet aan zijn belofte om beleggers hun inleggeld terug te betalen. Een maand geleden kondigde Roep aan te stoppen met zijn activiteiten van 'nearbanking', waarin mogelijk honderden miljoenen guldens zijn belegd.

Hij schreef de problemen toe aan een oproep van het Internationaal Monetaire Fonds tot maatregelen en negatieve uitspraken van de commerciële banken, die door de hoge rentevergoeding van Roep NV hun activiteiten bedreigd zien. Er zijn aanhoudende speculaties dat Roep NV hoge rentes kon uitkeren door een grote toestroom van drugsgeld. Gistermorgen en vanmorgen stond reeds heel vroeg een groot aantal beleggers voor het kantoor. Roep ontving mensen individueel en hield hen een contract voor om over een jaar pas de inleggelden terug te betalen. Het werd rumoerig en er werd geroepen dat de man een bedrieger is. Politie was aanwezig om de orde te handhaven.