Strafzaak niet toegankelijk voor de pers en het publiek

DEN HAAG, 5 JUNI. Voor het eerst is in Nederland een strafzaak begonnen die wordt gehouden op een geheime locatie en waarbij geen pers en publiek aanwezig mogen zijn.

De Haagse rechtbank heeft hiertoe vandaag besloten op grond van door het openbaar ministerie verstrekte informatie die erop neerkomt dat veiligheidsmaatregelen vereisen dat drie Britse drugsverdachten op een geheime plek moeten worden berecht. De rechters, advocaten, verdachten en officier van justitie mevr. W.J. Don vertrokken vanochtend onder politiebegeleiding naar een plek in Den Haag, vermoedelijk een politiebureau.

Het was vanochtend onduidelijk of de strafzaak ook daadwerkelijk kon beginnen omdat de straalverbinding die de, voornamelijk Britse, persvertegenwoordigers in staat moet stellen de rechtszaak vanuit het Paleis van Justitie te volgen niet tot stand kwam. De aanwezige journalisten werden in afwachting van live beelden getrakteerd op een tv-optreden van de Rolling Stones. De zaak begint pas als de verbinding tot stand komt.

Hoofdverdachte in de onderhavige zaak is de Engelsman C. Warren. Hij geldt in Engeland als een van 's lands grootste drugshandelaren. Hij werd vorig jaar in Nederland gearresteerd nadat hij een paar jaar geleden op formele gronden in Engeland was vrijgesproken van drugshandel. Na dit proces heeft Warren zich in Nederland gevestigd.

In de strafzaak komen belangrijke principiële vragen aan de orde over de toelaatbaarheid van internationale samenwerking bij onderzoeken. De Haagse politie kon de verdachten hier op heterdaad aanhouden na een onderzoek van enkele maanden. Het werk werd vergemakkelijkt door informatie van de Engelse collega's. Die hadden Warren en de zijnen telefonisch getapt, zo is toegegeven. Men weigert echter de tapverslagen te overhandigen. Volgens de advocaat van Warren, H. Jahae, is het noodzakelijk dat volledige openheid wordt gegeven over de gebruikte onderzoeksmethoden omdat anders een eerlijk proces niet mogelijk is.

Eerder werd in Amsterdam, in de zogeheten Hakkelaarzaak, een zittingsdag op een geheime plek gehouden maar toen mocht de pers wel aanwezig zijn. Nu kan dit niet, aldus persrechter E. Numann, omdat “de pers technisch niet kon worden gescreend”.

De extra maatregelen zijn volgens het OM ook nodig omdat de enige zittingszaal met pantserglas in het Paleis van Justitie tijdelijk buiten gebruik is gesteld voor renovatiewerkzaamheden.