President Brazilië wordt herkiesbaar

BRASÍLIA, 5 JUNI. President Fernando Henrique Cardoso van Brazilië mag zich verkiesbaar stellen voor een tweede termijn. De Senaat stemde gisteren voor een grondwetswijziging om dat mogelijk te maken.

Van de 81 senatoren steunden 62 het voorstel, dertien meer dan de drie-vijfde meerderheid die vereist is. Na een gezamelijke zitting van het Congres - Senaat en Kamer van Afgevaardigden - hoeft de president het voorstel alleen nog maar te ondertekenen. Ook gouverneurs van deelstaten en burgemeesters kunnen zich dan verkiesbaar stellen voor een tweede termijn. Eind 1998 zijn er presidentiële verkiezingen. Cardoso is favoriet, hoewel zijn populariteit tanende is.

Het Braziliaanse systeem op presidenten slechts één termijn te ginnen, werd in 1889 ingevoerd om autoritaire regimes te voorkomen. Cardoso meent echter dat zijn ambitieuze hervormingsprogramma niet binnen vier jaar te realiseren valt. Hij heeft zich tot taak gesteld de gesloten economie open te breken, de staatsmonopolies te privatiseringen, de logge overheid in te krimpen, de traditioneel torenhoge inflatie te beteugelen en landhervormingen door te voeren.

Cardoso wist de Braziliaanse munt, de real, te stabiliseren en heeft ook vooruitgang geboekt bij de privatisering van staatsmonopolies. Voorstellen tot landhervorming en hervorming van het pensioenstelsel en de openbare diensten zijn evenwel ten prooi gevallen aan vertragingstactieken. De Braziliaanse politiek wordt gekenmerkt door versnippering, waardoor hervormingen doorgaans in een drijfzand van deelbelangen wegzinken.