Portretten

“Na een paar jaar op zee, vestigde ik me hier. Rotterdam is een echte thuishaven voor veel Kaapverdianen.” António da Graça (43), Delfshaven. Geboren in Sáo Nicolao, Kaapverdië. Sinds 1981 in Rotterdam. Is consulent bij de Federatie van de Kaapverdische organisaties in Rijnmond (FOCR).

“Ik vind het belangrijk dat Mara op kan groeien in een multiculturele omgeving. Rotterdam biedt goede voorzieningen voor werkende ouders.” Elske Schreuder (40) en Mara (1,5), Noord. Elske is geboren in Breda en kwam 15 jaar geleden naar Rotterdam. Ze is juriste en deelgemeenteraadslid voor D66.

“Het is waar wat ze over de Rotterdamse mentaliteit zeggen: keihard en recht voor zijn raap. In mijn wijk wordt dat gecombineerd met het gemoedelijke van een dorpsgemeenschap.” Bart-Jan Walraven (31), Schiebroek. Geboren in Gorinchem, woont tien jaar in Rotterdam en werkt als advocaat in Utrecht.

“Niet geboren, maar met hart en ziel getogen Rotterdamse. Wanneer ik de stad binnenrijd en al die lichtjes zie, ben ik gewoon gelukkig.” Miriam Drenthe (30,) stadscentrum. Geboren in Paramaribo, Suriname. Woont sinds haar vijfde jaar in Rotterdam. Werkt als beveiligingsbeambte.

“In Feijenoord kijkt niemand je op je kleur aan. Ik kan mezelf zijn, net als mijn Pakistaanse, Marokkaanse en Hollandse vrienden. We zijn aan elkaar gewend.” Yusuf Altunok, 24 jaar, Feijenoord. Geboren in Yozgat, Turkije. Woont sinds 1991 in Rotterdam. Werkt als metaalbewerker.

“De voorzieningen voor ouderen zijn prima, maar ik ga niet meer alleen de straat op. De stad wordt steeds onveiliger voor ouderen.” Tinie van Damme (67), IJsselmonde. Geboren in Rotterdam, waar ze tot haar pensioen bejaardenverzorgster was.

“Het ondernemersklimaat komt er op neer dat je altijd wel een vergunning bent vergeten aan te vragen. Daar staat tegenover dat ik hier op Zuid door de telefoon een auto kan inkopen. Kwestie van vertrouwen.” Bartholomeus van der Velden (49), Charlois. Geboren Rotterdammer en garagehouder.

“Later wil ik wel in Amsterdam wonen. Een paar weekjes maar hoor, daarna wil ik snel weer naar Crooswijk, daar is het toch het gezelligste.” Latifa El Boukhari (14), Crooswijk. Geboren in Rotterdam, zit in de brugklas Mavo/Havo.

“Als ik Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit heb gestudeerd, blijf ik in Rotterdam wonen en werken. Bedrijven genoeg hier.” Michael Zuur (16), Hoogvliet. Geboren in Rotterdam, vijfdejaars VWO-leerling.

“Vroeger was de stad knusser, gezelliger. Maar je kunt de klok niet terugdraaien en al die nieuwe gebouwen vind ik prachtig.” Antonia Cornelia van der Giesen (84), Prins Alexander. Geboren in Rotterdam. Werkte tot haar pensioen als hoofd huishouding in het verzorgingstehuis waar ze nu woont.