Met giropas ook pinnen bij banken

ROTTERDAM, 5 JUNI. De ruim zes miljoen klanten van de Postbank kunnen nog dit jaar geld pinnen bij de andere banken in Nederland. Omgekeerd kunnen pin-passen van andere banken dan worden gebruikt bij de geldautomaten van de Postbank. De Postbank heeft ruim 1.500 automaten, de overige banken samen ongeveer 4.500.

Voor Postbank-klanten bestond al enkele maanden de mogelijkheid geld te pinnen bij de automaten van ING-Bank, net als de Postbank onderdeel van de ING Groep.

Het akkoord tussen de Postbank en de overige banken wordt binnenkort gesloten, zegt directielid H. Dijkman van de Postbank. “Ik verwacht het akkoord voor de zomer, het gastgebruik wordt mogelijk na de zomer.”

De Postbank heeft 6,3 miljoen particuliere rekeninghouders en 7,5 miljoen giromaatpassen in omloop, goed voor 60 procent van de Nederlandse huishoudens. De Postbank is vorige week - zes maanden later dan gepland - begonnen met het verspreiden van de nieuwe giromaatpassen. De Postbank werkt samen met PTT Telecom en noemt de kaart de chipper. Het is een pin-pas die is voorzien van een oplaadbare elektronische portemonnee, bedoeld voor betalingen van bedragen tot zo'n 35 gulden. Eind dit jaar verwacht de Postbank 5 miljoen chippers te hebben uitgezet. Eind volgend jaar moeten dat er 10 miljoen zijn.

Van de tegenhanger van de chipper, de chipknip van de overige banken, zijn er in de eerste maanden van dit jaar inmiddels 4,5 miljoen verspreid. Eind dit jaar moeten dat er 12 miljoen zijn.

De chipper is tot maximaal 500 gulden op te laden bij alle 20.000 telefooncellen in Nederland en in de toekomst ook thuis via de telefoon en een telechipper-apparaat. In verband met de internationale voorschriften over de beveiliging van de kaart, zijn er volgens de Postbank twee pincode's nodig om de nieuwe pas te gebruiken: de oude code voor pin-betalen en een andere code voor het opladen van de chipper.

“Klanten kunnen die nieuwe code wijzigen, maar het mag niet dezelfde code zijn als de oude pin-code”, zegt Dijkman van de Postbank. In praktijk hoeft dus slechts één cijfer van de twee code's verschillend te zijn.

De verspreiding van de chipper is begonnen in de regio's Leeuwarden, Arnhem en Rotterdam. In de zomer worden de kaarten landelijk verstrekt. De Postbank lanceerde gisteren ook het mobiel bankieren, als variant op het thuisbankieren (Girotel en Internet). Vanaf eind juni is het mogelijk te betalen via een mobiele telefoon met een Libertel-abonnement.