Kinderagenda

BoekieBoekie

Hoe komt het dat sommige honden bijten

en sommigen niet

Hoe komt het dat honden het begrijpen

en sommige mensen niet

Dit gedichtje van Jordy Damsma (6 jaar) is te horen èn te zien op de vijfde BoekieBoekie-poem-express tijdens het Dunya Festival in Rotterdam zondag 8 juni van 13 tot 17u (bij de Euromast). De poem-express is speciaal voor kinderen die van schrijven en lezen houden. Kinderen uit alle landen kunnen meedoen door een gedichtenposter te maken. En op de Kunstmuur zijn zondag dan ook gedichtenposters uit Engeland, Australië, Amerika en zelfs uit China te zien. Ook is er een die dag een feestje omdat het 25-ste nummer van de BoekieBoekiekrant net is uitgekomen. Die krant is speciaal voor kinderen en gaat over kunst, literatuur en wetenschap. Er staan verhalen in, een toneelstuk om thuis of op school te spelen en in de studio van Anansi de Spin worden uitvindingen, ontdekkingen en ander wetenswaardigheden gepresenteerd. Het thema van dat nummer is snoeiheet. Staatssecretaris Nuis krijgt om 16u het allereerste Snoeihete exemplaar aangeboden. En om er nou voor te zorgen dat hij zijn vingers niet brandt maken kinderen van 13-16u in de Boekie-Boekie-mobiel uitvindingen om de snoeihete BoekieBoekiekrant te kunnen lezen. Een bril met glazen van ijs misschien? Ook kunnen kinderen van 13-16u gedichten maken voor de Poem-Boom in de Boekie-Boekietent en in de Kindertent lezen kinderen hun gedichtenposter voor.

Televisiespeelgoed

In het TV Toys Museum in Dieren is een verzameling van maar liefst 40.000 stuks speelgoed en gebruiksartikelen te zien die zijn gemaakt naar aanleiding van televisieseries en films. Batman, Flintstones, Smurfen, The Thunderbirds: al deze helden hebben er een plekje gevonden. In een nagebouwd Fabeltjesland, Smurfendorp of Tarzan-jungle, maak je kennis met sterren van toen en nu. De tijdelijke expositie is momenteel gewijd aan flippo's. TV Toys, Wilheminaweg 21, Dieren. Dag 10-17u, toegang ƒ 8,50, 4-12 jaar ƒ 6, inl 0313-450419

Reizen door het Midden Oosten

Wie wil weten hoe het leven in een bedoeïnenkamp eruit ziet, die moet eens een bezoekje brengen aan het Bijbels Openlucht Museum. Anders dan de naam misschien doet vermoeden, is in dit museum vooral te zien hoe mensen leefden in de tijden waarin de Bijbelse verhalen zich afspeelden. In een uitgestrekt, heuvelachtig museumpark zijn bijvoorbeeld een bedoeïnenkamp en een Oosterse straat nagebouwd. In het tentenkamp wordt iedere bezoeker gastvrij ontvangen met versgebakken brood, pepermuntthee en overgeleverde verhalen. Kinderen kunnen - in een authentiek bedoeïnegewaad - ook helpen bij het sprokkelen van hout of het spinnen van wol. Bijbels Openlucht Museum, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting, bij Nijmegen. Dag 9-17u30, toegang ƒ 11, 4-13 jaar ƒ 6. Het Bedoeïnenkamp is in de maand juni elke wo en za bewoond van 12u30 tot 16u30 en de Oosterse Straat komt elke zo van 12u30 tot 16u30 tot leven, inl 024-3229829

Poëzie Parade

Kinderen tussen 6 en 16 jaar die wel eens gedichten schrijven, kunnen op zondagmiddag 15 juni in Arnhem deelnemen aan Leida's Poëzie Parade. Nadat iedere deelnemer 2 gedichten van hem- of haarzelf voor het publiek heeft voorgedragen, kiezen de toeschouwers een winnaar. De winnaar van de hoofdprijs krijgt ƒ 50 en degene die volgens het publiek met mooist heeft voorgedragen ontvangt een boekenbon. Geef je tijdig op! Leida's Poëzie Parade. Zo 15 juni, 14u30, Parktheater, Parkstraat 34a, Arnhem, inl 026-4426538. Opgeven bij Uitgeverij Leida: 0317-413585

Het Twiske

De Lakenvelder, de Blaarkop, de Witrik en de Baggerbonte, dat zijn slechts enkele van de zeldzame koeien die grazen in het natuur- en recreatiegebied Het Twiske in Noord-Holland. En er zijn nog meer dieren te zien, wat dacht je van vrijlopende Schotse Hooglanders, Zwartblesschapen of Friese paarden. Er zijn stranden, speelweiden, een avonturen- en een waterspeelplaats en er zijn wandel-, fiets- en ruiterroutes uitgezet. Ook kun je kanoën, zeilen en roeien (te huur bij Haven de Roemer). Op beheerboerderij De Marsen kun je in het voorjaar natuurlijk jonge dieren bekijken, maar er is in elk jaargetijde wel iets te zien. Voor kinderen is er een speciale dierenweide, maar ook de koestal, de varkensstal en de hooiberg kunnen bekeken worden. Alle voorzieningen Twiske zijn gratis, met uitzondering van de huur van boten. Beheerboerderij de Marsen is geopend van ma t/m vr van 9-17u en zo 13-16u, inl 020-4825205. Waterspeelplaats De Blauwe Poort, dag 10-19u, inl 020-4826464. Haven De Roemer, inl 075-6844890

SchoolAtelier

Als kinderen het voor het zeggen hadden, hoe zouden zij dan hun stad van de toekomst bouwen? Waar zouden dan woningen, kantoren en fabrieken staan? En hoe zouden die er uitzien? In Rotterdam wordt vrijdag 6 juni in het Nederlands Architectuurinstituut het SchoolAtelier geopend. Daar kunnen ze werken aan hun droomhuis of met materialen als mini-bakstenen hun ideale stad maken. De mooiste resulataten worden tentoongesteld in het SchoolAtelier. Ter gelegenheid van de opening is een tekenwedstijd georganiseerd en de winnaars worden vrijdag bekend gemaakt; daarna zijn de tekeningen in het atelier te zien. Ook wordt vrijdag door zo'n honderd kinderen een reusachtige stad met stoepkrijt getekend vanaf 13u. Nederlands Architectuur Instituut, Museumpark 25, Rotterdam

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam