Kamerlid Dijksman (PvdA) stapt op

DEN HAAG, 5 JUNI. Tweede-Kamerlid G. Dijksman (PvdA) keert terug naar de politie. Zij wordt per 1 september districtschef bij de politie Zuid-Holland Zuid. Dijksman verlaat de Kamer voortijdig omdat ze ontevreden is over haar positie in de PvdA-fractie.

Vorige week maakte ook E. Woltjer, voormalig Europarlementariër bekend dat hij uit onvrede zijn Kamerlidmaatschap neerlegt. Woltjer stapte in 1994 op verzoek van de PvdA-top over van het Europese parlement naar de Tweede Kamer. Hij toonde zich in een vraaggesprek in het weekblad HP/De Tijd ongelukkig met zijn overstap en zei zich als Europa-specialist miskend te voelen door zijn partij. Anders dan Dijksman stapt Woltjer niet tussentijds op.

Dijksman was woordvoerder politiezaken van de PvdA-fractie en werkte voor haar Kamerlidmaatschap in verschillende functies bij de politie. Zij kwam in 1994 in de Kamer als een van de nieuwelingen die door PvdA-voorzitter Rottenberg was gescout. Rottenberg wilde een nieuwe generatie volksvertegenwoordigers die, anders dan veel zittende Kamerleden van de PvdA, over de nodige praktijkervaring beschikken.

Dijksman kondigde enkele maanden geleden aan dat ze na deze periode opstapt als Kamerlid. In een open brief uitte ze zware kritiek op het functioneren van de PvdA-fractie. Ze sprak van 'een gesloten cultuur en technocratische sfeer', die haar “verlamde” en met “weerzin” vervulde.

De PvdA-fractie raakt na deze periode nog enkele fractieleden kwijt. Gisteren werd bekend dat de PvdA'ers M. Van der Burg, Kamerlid sinds 1989 en voormalig voorzitter van de Rooie Vrouwen, en J. Verspaget, Kamerlid sinds 1986 en woordvoerder ontwikkelingssamenwerking, zich niet meer beschikbaar stellen voor een nieuwe termijn. Zij vertrekken niet uit onvrede, maar vinden dat ze lang genoeg Kamerlid zijn geweest. Hetzelfde geldt voor landbouwspecialist S. Huys, die sinds 1986 deel uitmaakt van de PvdA-fractie.