Kamer steunt Van Aartsen: geen vaccinatie van varkens

DEN HAAG, 5 JUNI. Het vaccineren van varkens tegen de varkenspest is op korte termijn niet aan de orde. Minister Van Aartsen (Landbouw) weigert vaccinatie aan de Europese Commissie voor te stellen, omdat het volgens hem bij voorbaat vaststaat dat Nederland dan een exportverbod voor varkensvlees opgelegd zal krijgen.

Dit bleek gisteren tijdens de voortzetting van het debat in de Tweede Kamer over de varkenspest. Aanvankelijk wilde een meerderheid van de Kamer Van Aartsen dwingen zo snel mogelijk een Europese landbouwtop te laten beleggen om het non-vaccinatiebeleid van de Europese Unie te bespreken. De VVD trok gisteren echter een voorstel daartoe in nadat de minister had gezegd “niet met een dergelijke boodschap naar Brussel te gaan”. Wij hebben geaccepteerd dat vaccineren op korte termijn niet kan, aldus Keur (VVD).

De Europese Unie heeft in 1989 een non-vaccinatiebeleid voor dieren ingesteld, omdat het vlees van bijvoorbeeld gevaccineerde varkens niet te onderscheiden is van met pest besmet vlees. Landen buiten de Europese Unie, met de Verenigde Staten, willen dergelijk vlees niet invoeren.

Als Nederland toch overgaat tot enten zou dit volgens Van Aartsen betekenen dat voor grote delen van ons land een exportverbod voor vlees wordt ingesteld waarvan de kosten op vier miljard gulden worden geschat. Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigde gisteren dat Nederland een exportverbod opgelegd krijgt als hier op grote schaal zal worden geënt. “Noch de Unie, noch de overheid wil voor die kosten opdraaien. Als het bedrijfsleven zelf de beurs wil trekken dan heb ik geen problemen”, aldus de minister.

De Europese Unie geeft Nederland wel subsidie voor het preventief ruimen van varkens en heeft een subsidie-aanvraag van Van Aartsen voor een fokverbod, dat deze week voor het gebied rondom Venhorst is ingesteld, nog in beraad.

De fracties van het CDA, D66, GroenLinks en de SP nemen geen genoegen met de maatregelen en de uitleg van de minister. Kamerlid Ter Veer (D66) is het niet langer eens met de lijn die Van Aartsen volgt. “Nederland moet nu overgaan tot vaccineren ook zonder toestemming van de commissie. Als de dijken doorbreken leg je toch direct zandzakken neer en ga je niet wachten op toestemming”, aldus Ter Veer. Vandaag zou Ter Veer aandringen op voortzetting van het overleg met de minister.