Hot line voor spionnen

MOSKOU, 5 JUNI. De Russische geheime dienst, de FSB (de vroegere KGB), werft dubbelspionnen - met een speciale telefoonlijn.

In een vraaggesprek met de Moskouse televisiezender MTK gaf dinsdag de chef van de FSB, Nikolaj Kovaljov, een speciaal telefoonnummer - 224-0035 - dat kan worden gebeld door Russische agenten van buitenlandse inlichtingendiensten. De spionnen kunnen zich daar melden als ze ervoor voelen als dubbelspion voor de FSB te gaan werken. Dat stelt hen volgens Kovaljov in staat hun werk als spion voort te zetten en levert ook nog eens extra geld op, want de Russen zullen hun ook gaan betalen. Bovendien worden ze gevrijwaard voor ontdekking en bestraffing door de Russische autoriteiten. “We zullen hen vroeg of laat ontdekken”, aldus Kovaljov.

Als de spionnen zich nu melden gaan ze vrijuit voor hun spionagewerk in het verleden, zo zei gisteren een andere FSB-woordvoerder: “Het Russische spreekwoord zegt dat het zwaard geen berouwvol hoofd afhakt.” Hij voegde daaraan toe dat het door Kovaljov bekendgemaakte telefoonnummer gisteren voortdurend bezet was.

Het eind van de Koude Oorlog heeft geen eind gemaakt aan de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten in Rusland, noch aan die van de Russen in het Westen. De FSB heeft volgens zijn woordvoerder dit jaar elf buitenlandse agenten ontmaskerd en 39 pogingen verhinderd om geheim materiaal naar het buitenland te sturen. In 1995 en 1996 werden 39 Russen in dienst van buitenlandse inlichtingendiensten en vierhonderd buitenlandse agenten gepakt. In Moskou begon vorige week een proces tegen een oud-werknemer van de Russische defensie-industrie die in 1994 werd gepakt als agent van de Britten; hij kan de doodstraf krijgen. (Reuter)