Handgranaat ontploft niet; Moordaanslag op president van Albanië

TIRANA, 5 JUNI. In een dorp bij de Albanese havenstad Durrës is gisteren een moordaanslag gepleegd op president Sali Berisha. De aanslag mislukte, omdat de handgranaat die naar hem werd geworpen, niet ontplofte. De dader is ingerekend.

Niet bekend

Berisha veroordeelde de moordaanslag als “een lelijke daad van terrorisme, waarbij het de bedoeling was zoveel mogelijk mensen te doden”. “Terrorisme is het meest immorele wapen van de mensen uit de laagste lagen van de bevolking”, aldus de president. Hij riep de Albanezen op kalm te blijven en “de verkiezingscampagne met waardigheid te voeren”. Alle grote politieke partijen in Albanië veroordeelden gisteren de aanslag.

Albanië is nog steeds in de greep van chaos en geweld. Dagelijks vallen enkele doden bij ongelukken met eerder dit jaar bij plunderingen van militaire depots buitgemaakte wapens en explosieven, bij afrekeningen, overvallen, bende-oorlogen en aanslagen. Sinds het begin van dit jaar zijn naar schatting duizend mensen bij zulke incidenten om het leven gekomen.

Maandag ontplofte een bom in een café in Tirana dat vooral werd bezocht door aanhangers van de oppositionele socialistische partij. Daarbij vielen twintig gewonden. Na deze aanslag zijn de veiligheidsmaatregelen in Tirana opgevoerd. De belangrijkste kruispunten worden bewaakt door enkele tientallen politiemannen, die bij steekproeven auto's aanhouden en op wapens onderzoeken.

Maandag ontplofte nog een tweede bom in Tirana, waarbij enkele gewonden vielen. In het zuiden van Albanië werd een brug opgeblazen. (Reuter, AFP)