Emissie Vedior 30 maal overtekend

AMSTERDAM, 5 JUNI. De uitgifte van aandelen van Vedior (uitzend- en schoonmaakwerk) op de Amsterdamse effectenbeurs is een overrompelend succes geworden. De plaatsing is dertig maal overtekend. De bankiers van Vedior, die vorige week de bandbreedte voor de uitgiftekoers met 3 gulden verhoogden, stelden gisteravond de definitieve prijs vast op 39 gulden.

De aandelen openden vanmiddag om halfeen op een koers van 48 gulden. In financiële kringen was eerder op de ochtend gespeculeerd op een prijs van tenminste 44 gulden.

Dinsdag bleek ook de iets minder omvangrijke plaatsing van de aandelen in het vee- en visvoederbedrijf Nutreco een doorslaand succes was geworden. De koers van Nutreco opende 20 procent hoger en met name de klanten van kleinere effectenhuizen klaagden steen en been over het geringe aantal effecten dat zij kregen toebedeeld. De Rabobank, die de plaatsing van de aandelen van Nutreco leidde, wilde overigens niet meedelen hoe groot de overtekening was geweest.

“Van een negatieve invloed van de verhoging van de bandbreedte van de aandelen Vedior op de animo onder beleggers heb ik niets gemerkt”, zei vanochtend directeur G. Voûte van de zakenbank Morgan Stanley Dean Witter, die de plaatsing leidde.

Vedior wordt afgesplitst van het moederbedrijf Vendex en krijgt een aparte beursnotering. De splitsing moet uiterlijk begin volgend jaar in kannen en kruiken zijn, wanneer de huidige aandeelhouders van Vendex voor elk aandeel een aandeel in het nieuwe Vedior krijgen plus een aandeel in Vendex Retail (warenhuizen, supermarkten, speciaalzaken).

Met de opbrengst van de vandaag afgeronde plaatsing van aandelen Vedior lost Vendex het grootste deel van de leningen af die eerder dit jaar waren opgenomen voor de aankoop van de Franse uitzendgigant Bis.

Van de beschikbare bijna 17 miljoen aandelen van Vedior wordt ongeveer 60 procent in Nederland geplaatst bij particuliere en professionele beleggers, zoals pensioenfondsen en beleggingsfondsen. In totaal komt driekwart van de aandelen in handen van professionele beleggers, aldus Vendex en Morgan Stanley, terwijl particuliere beleggers een kwart toegewezen kregen.

De animo op de beurs voor dienstverleners zorgde gisteren al weer voor de aankondiging van de volgende transactie. Het detacheringsbedrijf Brunel meldde dat de inschrijving op de aandelen vanaf volgende week donderdag openstaat.

De oprichter en enig aandeelhouder, J. Brand, verkoopt een minderheidsbelang.