Eerste kwartaal Rabo 'uitbundig'

AMSTERDAM, 5 JUNI. Bij de coöperatieve Rabobank, de grootste bank in Nederland, is in de eerste drie maanden van dit jaar sprake geweest van een “uitbundige ontwikkeling”.

Dat zei voorzitter drs. H. Wijffels van de Rabo-hoofddirectie vanochtend op de ledenvergadering van de coöperatie in Utrecht. In een gunstige economische conjunctuur wordt volop geïnvesteerd door bedrijven en gespaard of belegd door particulieren, aldus Wijffels.

Vorige week rapporteerden ook de beursgenoteerde concurrenten ING en Fortis Amev al sterk gestegen resultaten.

In de eerste drie maanden zijn de verdiende effectenprovisies bij de Rabo verdubbeld, zo zei Wijffels, zonder overigens een concreet bedrag te noemen. De grotere belangstelling van de klanten voor de effectenbeurs liet wel zijn sporen na in de dalende groei van de toevertrouwde middelen, zoals spaargeld, bij de lokale Rabobanken. De stijging in de eerste drie maanden was 2,1 miljard gulden, tegenover 3,6 miljard gulden in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Mede door de groei van de effectenprovisies en het aantal emissies en herplaatsingen van aandelen die de Rabobank op de beurs onderneemt, claimt Wijffels dat de bank “een volwaardige effectenbank” is geworden. De Rabobank is traditioneel sterk in sparen en krediet verlenen. Om de actieradius te verbreden lijft de bank ook vermogensbeheerder Robeco in.

De Rabobank verwacht dat groei van de kredietverlening dit jaar boven de 10 procent zal liggen en dat de netto winst dit jaar een “stevige toename” te zien zal geven.

De stijging van de kredietverlening bedroeg 13,9 miljard gulden, tot een bedrag van bijna 234 miljard gulden. In het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar was de toename 7,6 miljard gulden. De Rabobank maakte in 1996 ruim 1,6 miljard gulden netto winst.