EEN JAM SESSION UIT DE OASE

In mediterrane streken heeft men op het platteland de gewoonte allerlei voorjaarsgroenten samen in een pan te stoven. Die gewoonte krijgt meer diepte als je je realiseert dat in een groententuin niet alles op zich kan laten wachten. Wat vandaag goed is, moet geplukt en gegeten worden want morgen is er weer iets anders aan de beurt.

En zo plukt de plattelander dagelijks à l'improvise een mengeling van groenten die het met elkaar maar moeten vinden in de pan. Een aantal jaren geleden verdwaalde ik eens heel plezierig in de palmentuin van een oase tijdens een zandstorm. Onder het hoge dak van dadelpalmen was het wonderbaarlijk rustig terwijl het woestijnzand voortraasde over het gebladerte boven je hoofd. De paden in de palmentuin leken als druppels water op elkaar en de zon was zoek achter een mosterdgele deken van stuivend zand. De weg terug had vele mogelijkheden en de voeten waren moe aan het eind van deze middag. Beter maar even de weg gevraagd, maar ja, aan wie. Palmentuinen zijn niet de Kalverstraat. Een ezeltje in de berm bracht uitkomst.Waar zo'n lastdier langs het struikgewas geparkeerd staat in een palmentuin, is de eigenaar meestal op gehoorsafstand bezig in zijn groententuin maar voor de passant onzichtbaar achter het dichte gebladerte. Na enig roepen, antwoordde een mannenstem en tussen het groen vond ik weldra de persoon die erbij hoorde. Hij had zich net een maaltijd tuinbonen en artisjokken geplukt dat hij in een gevlochten mandje onder de arm droeg. Ik kreeg meteen een grote peul aangereikt om te proeven hoe mals zijn tuinboonties wel waren. De combinatie van zijn dagpluk in het mandje intrigeerde, en eenmaal terug in eigen land heb ik meteen zo'n maaltje tuinbonen en artisjokken samen in de pan gestopt. En vorig jaar heb ik aan die gelukkige combinatie nog enkele nieuwe diamantaardappeltjes toegevoegd. Te oordelen naar de vette rode aarde die nog aan hun schilletje kleefde, waren ze afkomstig uit warmere streken. Bij Marokkaanse en Turkse winkels is zo'n jam session uit de oase overvloedig verkrijgbaar.

Bereiding:

Verwijder de steel en al het taaie blad van de artisjok, snijd de top weg op het breedste punt, schraap het hooi weg uit het hart en snijd de buitenkant van de artisjokbodem glad. Halveer de artisjok, snijd de helften in dunne partjes en leg ze in een kom met water waaraan wat citroensap is toegevoegd. Geef de tweede artisjok dezelfde voorbewerking. Boen de aardappeltjes schoon onder de kraan (laat de dunne schil intakt), halveer ze overlangs en snijd de helften in drie partjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een stoofpan, smoor daarin de sjalotten tot ze zacht en geurig zijn en voeg dan de uitgelekte artisjokken en de aardappels toe. Roer het muntblad erdoor, voeg wat zout en 1 dl water toe. Stoof de groenten 20 minuten op laag vuur in gesloten pan. Dop intussen de tuinbonen, blancheer ze 1 minuut in kokend water, spoel ze koud en dop ze een tweede maal. Roer de felgroene malse tuinboontjes even voor het einde van de stooftijd door de groenten in de pan. Tegen die tijd is vrijwel al het stoofvocht ingekookt. Proef op zout, maal er peper over en sprenkel nog een drupje olijfolie over de groenten en 1 theelepel citroensap. Blank vlees smaakt hier goed bij: geroosterde de kip of een kalfskotelet.

Benodigd voor 2 personen:

2 middelqrote puntige artisjokken

1 citroen, uitgeperst

100 gram kleine nieuwe aardappels

olijfolie (extra vierge)

2 sjalotten, gepeld en fijngesneden

5-6 blaadjes verse munt, fijngesneden

circa 700 gram tuinbonen in de dop

zout en zwarte peper

    • Florine Boucher