Duits tafelzilver te koop

BONN, 5 JUNI. Minister Theo Waigel van Financiën moet het Duitse tafelzilver verkopen om de miljarden binnen te halen die nodig zijn het begrotingstekort te dekken en zo de EMU-criteria te halen. Hij wil zo snel mogelijk beginnen met een grootscheeps privatiseringsprogramma. Wat heeft de minister in de aanbieding?

De mooiste parel bestaat uit Deutsche Telekom. Het grootste telecommunicatieconcern van Europa ging vorig jaar naar de beurs. De staat beschikt nog over zo'n 75 procent van de aandelen. De waarde van dit hele pakket wordt op 80 miljard geraamd, maar Waigel wil hier slechts een gedeelte van verkopen.

Daarnaast kan de staat aandelen Postbank op de markt brengen. Ook wordt privatisering overwogen van verschillende luchthavens, wegrestaurants langs de Autobahn en onroerend goed van woningbouwverenigingen. Zelfs aan de verkoop van bossen wordt gedacht.