Brits plan voor meer banen in Europa

LONDEN, 5 JUNI. De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, heeft gisteren een werkgelegenheidsplan voor Europa gepresenteerd. Brown wil het plan volgende week in Luxemburg aan de orde stellen tijdens een vergadering van de ministers van Financiën van de Europese Unie.

De voorstellen zullen, aldus Brown, ook een van de centrale thema's worden van het Britse voorzitterschap van de Unie, dat op 1 januari 1998 begint. Uitwerking van het plan, aldus Brown, vereist geen verdere overdracht van soevereiniteit van de lidstaten naar 'Brussel'.

Flexibilisering van de arbeidsmarkt speelt een grote rol in de Britse voorstellen. Daarnaast wil Brown dat een speciale task-force wordt opgericht die kleine en middelgrote bedrijven moet helpen om banen te scheppen. Tenslotte pleit Brown ervoor dat de interne markt spoedig wordt voltooid.

Bij de presentatie van het plan onderstreepte Brown dat dit het eerste Britse initiatief met betrekking tot Europa is in tien jaar tijd. “De Britse regering moet niet langer aan de zijlijn van Europa zitten”, aldus Brown. Volgens hem is het debat over 'Europa' te lang beperkt gebleven tot de Economische en Monetaire Unie. (Reuter)