Brand Lübeck

LÜBECK, 5 JUNI. Het Duitse openbaar ministerie heeft gisteren aangedrongen op vrijspraak voor een Libanese man die terecht staat wegens de brandstichting in een asielzoekerscentrum in Lübeck in januari 1996. Bij de brand kwamen tien mensen om het leven, 38 anderen werden gewond.

“Het proces heeft niet genoeg bewijsmateriaal opgeleverd om hem (de Libanese man red.) te veroordelen”, aldus de openbare aanklager. “Daarom moet de man worden vrijgesproken, ook al zou dat oordeel niet in overeenstemming zijn met de uiteindelijke waarheid”.

De Libanees, die zelf in het centrum woonde, werd gearresteerd omdat hij “wij waren het” gezegd zou hebben toen hij werd gered. Maar volgens zijn advocaten had hij “zij waren het” hebben willen zeggen en zou hij met 'zij' neonazi's hebben bedoeld. De verdediging vindt dat de aanwezigheid van vier extreem-rechtse jongeren in de nabijheid van de brand niet voldoende is onderzocht.

Eén man is gisteren omgekomen en drieënvijftig anderen raakten gewond, onder wie negen kinderen, bij een brand in een asielzoekerscentrum in de Zuid-Duitse stad Friedrichshaven. (Reuter/AP)