Boeken

STARCK

Hij is bij leven al een van de beroemdste ontwerpers van de 20ste eeuw, zijn werk staat van sjieke hotels in New York tot in het Elysée en nu is er een boek verschenen waarin veel van zijn creaties en ideeën zijn opgenomen. We hebben het over Philip Starck en dan heeft een boek geen titel nodig: het heet simpelweg 'Starck'. De ontwerper, die nauw betrokken was bij de uitgave, staat met ontbloot bovenlijf op de cover, als een soort creatieve body-builder. Binnenin een kleurrijk overzicht van zijn werk: van tv-toestellen tot jachtinterieurs en van keukenapparatuur tot meubilair, afgewisseld met soms kolderieke foto's van de ontwerper zelf. Hoe fraai ook, dit boek lijkt vooral bedoeld om de ijdelheid van meneer Starck zelf te bevredigen.

*Starck, uitg. Taschen. Prijs ƒ 69,90. ISBN 3 8228 8500 2

RICHARD MEIER

Nog een ontwerper die zijn werk gebundeld ziet: Richard Meier, de man die het Haagse stadhuis neerzette. In het lijvig boekwerk Richard Meier Houses zijn vele door hem ontworpen villa's opgenomen, die onder meer in Dallas, Malibu en Palm Beach staan. Zijn als strak en rigoreus omschreven ontwerpen, allemaal wit van kleur, zijn schoonheden. Nadeel: samengebracht in een boek lijken ze allemaal op elkaar. Overigens is dit typisch een boek voor kijkers, niet voor geïnteresseerden in de achtergrond van Meiers werk: het bevat veel fraaie foto's, maar de begeleidende tekst is minimaal.

*Richard Meier Houses, Paul Goldberger en Richard Rogers, uitg. Thames and Hudson. Prijs ƒ 151,35. ISBN 0 500 34149 4

LLOYD LOOM

De Amerikaan Marshall Burns Lloyd kreeg in 1917 patent op een nieuw systeem om rieten produkten te maken. Zijn methode om meubels te maken sloeg aan: onder de naam Lloyd Loom (wat weefgetouw betekent) werden in vijftig jaar tijd meer dan 20 miljoen meubelstukken, bestaande uit pakpapier en ijzerdraad, geproduceerd, die gretig aftrek vonden bij de gegoede burgerij. Onder de titel Lloyd Loom, meubels van gevlochten vezel is nu een informatief en rijk geïllustreerd boek verschenen over deze nog steeds populaire meubels. Het boek bevat ook tips voor verzamelaars: hoe kun je een Lloyd Loom meubel dateren, hoe dient reparatie te geschieden en hoe kan de waarde van een meubelstuk worden bepaald?

*Lloyd Loom, meubels van gevlochten vezel, Lee J. Curtis, uitg. Van Buuren. Prijs ƒ 59,90. ISBN 90 5695 022 3

ETIQUETTE

'Peuteren en pulken in de neus, aan de nagels, aan puistjes en kortsjes is voor anderen een buitengewoon onsmakelijk gezicht.' Doe het als u alleen bent. Aldus Inez van Eijk in de geheel geactualiseerde versie van haar eerder verschenen etiquette-gids. In alfabetische volgorde worden zaken als gapen, hondenpoep ('waarschuw iemand van het personeel als u - in een openbare gelegenheid, tijdens een receptie - bemerkt dat u hier en daar uw 'sporen' hebt achtergelaten') en slapen (tip voor het gemengd slapen in couchettes en berghutten: 'kleed u in een decent nachtgewaad') behandeld. Veel nieuws bieden de etiquette-regels anno 1997 niet, het meeste mag bekend verondersteld worden. Maar wist u dat ellebogen op tafel niet langer taboe zijn?

*Etiquette, Inez van Eijk, uitg. Het Spectrum. Prijs ƒ 24,90. ISBN 90 274 4630x

BRITSE TUINEN

De grootste tuinenbezitter ter wereld is de National Trust, de stichting die een groot aantal landgoederen, tuinen en natuurgebieden in Groot-Brittannië beheert. Vele zijn geopend voor publiek en samengebacht in het boek Gardens of the National Trust. In alfabetische volgorde worden de tuinen, voorzien van foto's en adres, besproken. Het boek is goed gedocumenteerd, met een plantenindex en specialiteiten van de tuinen. Landkaartjes waren wel erg handig geweest!

*Gardens of the National Trust, Stephen Lacey, uitg. Harry N. Abrams, Inc. Publishers. Prijs ƒ 89. ISBN 0 8109 6321 3

WOLTERINCK

Wie op zoek is naar een geschikt boek voor de salontafel en niet op een cent kijkt, schaffe zich Wolterinck aan, geheten naar de Larense bloemenkunstenaar Marcel Wolterinck. Samen met fotograaf Cees Roelofs zette de decorateur een uiterst fraai boek (gewicht: vier kilo) in elkaar waarbij de lezer (beter: kijker) zich op elke pagina aan weer een prachtige foto kan vergapen. Thema van het boek is sfeer: veel gedekte tafels, tuinpaviljoens, schouwen en glaswerk. Valt in de categorie: schitterend en nauwelijks bruikbaar.

*Wolterinck, Marcel Wolterinck en Cees Roelofs, uitg. Terra. Prijs ƒ 195. ISBN 90 6255 750 3