Beurs op record in aanloop naar notering Vedior

AMSTERDAM, 5 JUNI. Op de Amsterdamse effectenbeurs stond vanochtend de introductie van Vendex-dochter Vedior centraal. In de aanloop naar de eerste notering van de op 39 gulden uitgegeven aandelen, die rond half een op 48 gulden op het bord kwamen, bereikte de AEX een nieuw record.

AMSTERDAM De beursgraadmeter AEX, waarin de koersen van de 25 meest verhandelde fondsen zijn opgenomen, opende vanochtend 0,86 punten lager dan het slot van gisteren. In de loop van de ochtend schoot de index, ondanks magere omzetten, omhoog naar een nieuwe all time high van 822,69 punten. De stijging was te danken aan de koerswinsten van twee hoofdfondsen die zwaar meewegen in de index, KPN en Philips. Koninklijke Olie en Vendex moesten daarentegen juist terrein prijsgeven.

KPN steeg vanochtend met 2,30 naar 76,90 gulden op grond van berichten dat het concern zich gaat splitsen in een telecom- en een postbedrijf. Het fonds boekte gisteren al een winst van 3,90 gulden en steeg vanochtend verder, omdat ook McKinsey een positief advies over de splitsing zou hebben gegeven. Tegen het middaguur moest KPN wat gas terugnemen met een koerswinst van negentig cent op 75,50 gulden. Philips continueerde ook al zijn opvallende rol van gisteren, toen het elektronicaconcern 4,20 gulden steeg. Vandaag volgde nog eens een winst van 2,10 op 120 gulden.

De beursgang van Vedior had negatieve uitwerking op de koers van moederbedrijf Vendex. Beleggers hebben zich massaal op het nieuwe uitzendfonds gestort. Het aandeel Vendex opende veertig cent lager 115,30 gulden en was tegen het middaguur nog eens 2,40 in waarde gedaald.

In trek waren de aandelen van het automatiseringsbedrijf ASM Lithography. De koers was bij de opening al vijftig cent gestegen en klom daarna met 3,40 naar 100,90 gulden. Het aandeel profiteert van de door Morgan Stanley aangegeven hogere richtkoers. Het aandeel AKZO Nobel steeg ook flink in waarde. De koers van het chemieconcern steeg met 2,30 naar 255,50 gulden. Hoogovens, die gisteren nog forse winst boekte, moest nu zestig cent inleveren op 103,50.

De dollar stond om 12.30 uur op 1,9430 gulden tegenover 1,9440 gulden gisteren. De handel is in afwachting van economische gegevens over de Verenigde Staten die in de loop van vanmiddag worden gepubliceerd. Ook wordt uitgekeken naar de Amerikaanse werkloosheidscijfers over mei, die morgen worden bekendgemaakt.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft de handel gisteren afgesloten met verlies. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen daalde met 42,49 punten tot 7269,66. De Newyorkse beurs joeg de beleggers even schrik aan, want kort na begin van de handel stond de beursindex al op een verlies van meer dan vijftig punten. Zoals gebruikelijk werd de computergestuurde handel toen stopgezet, waarna het rustiger werd.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio moest genoegen nemen met over het algemeen lagere aandelenkoersen. De Nikkei-index van 225 fonden zakte met 123,41 punten (0,6 procent) tot 20.488,15.