Waigel krijgt vertrouwen; Kohl: geen vervroegde verkiezingen

BONN, 4 JUNI. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl heeft vanmorgen in de Bondsdag het voorstel van de oppositie verworpen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De Bondsdag verwierp een motie van wantrouwen tegen minister van Financiën, Theo Waigel.

In een verhit debat, waarin tal van sprekers regelmatig door geschreeuw en gehoon werden onderbroken, loofde Kohl het financiële beleid van Waigel. De minister geniet met zijn succesvolle politiek “groot aanzien”, ook in het buitenland, zei Kohl. Hij haalde een brief aan van de Nederlandse premier Wim Kok waarin Waigel werd geprezen. Waigel is een “excellente minister van Financiën en hij blijft minister van Financiën”, verklaarde Kohl.

Bovendien is Waigel erin geslaagd, aldus de kanselier, om gisteren het conflict met de Bundesbank bij te leggen, over de herwaardering van de goudvoorraad. Kohl benadrukte er alle vertrouwen in te hebben dat beide tot een bevredigende regeling komen. Gistermiddag openden minister Waigel en Bundesbankpresident Hans Tietmeyer de weg voor een compromis over het goud. Waigel en Tietmeyer lieten gisteren weten dat geprobeerd wordt de herwaardering nog dit jaar door te voeren, maar de opbrengst pas in 1998 in het schuldenfonds voor de voormalige DDR onder te brengen.

Ook greep de kanselier het debat aan om de sterke betrokkenheid van Duitsland bij de euro te onderstrepen. “Wij willen een sterke, stabiele euro. Dat hebben we altijd bepleit en dat bepleiten we nog steeds”, aldus de kanselier, die zei dat de Economische en Monetaire Unie (EMU) op de afgesproken datum, 1 januari 1999, van start zal gaan.

De oppositie van SPD en Groenen liet het er niet bij zitten. “De minister is volkomen aan zijn eind”, zei SPD-fractievoorzitter Rudolf Scharping over Waigel, die het debat was begonnen met het afleggen van een verklaring over zijn beleid en de goud-operatie. “Waigel komt alleen met bezweringsformules en zegt niet eens hoe hij de begroting van 1997 en 1998 wil dekken. U moet weg, mijnheer Waigel”, verklaarde Scharping.

De leider van de Groene Partij, Joschka Fischer, meende dat Waigels goudmanoeuvre de internationale reputatie van Duitsland ernstig heeft geschaad. “Een kudde dansende olifanten in een porseleinkast richt minder schade aan dan u op uw geweten hebt”, verklaarde Fischer.

Intussen zitten de gesprekken in de coalitie van CDU/CSU en FDP over de begroting muurvast. De CDU heeft de FDP gedreigd een grote coalitie te vormen met de SPD, als de liberalen zich tegen belastingverhoging blijven verzetten.

Pagina 5 Onverzoenlijk

    • Michèle de Waard