Telecomgroep Unisource begint miljardenbedrijf

ROTTERDAM, 4 JUNI. PTT Telecom, het Zweedse Telia en Swiss Telecom, deelnemers in de alliantie Unisource, richten een bedrijf op voor 'doorverkoop' van capaciteit op hun internationale netwerk. Unisource Carrier Services begint volgend jaar met 900 mensen en bijna vier miljard gulden omzet.

Dat is vanmorgen bekendgemaakt. De gezamenlijke onderneming, UCS, betekent een versterking van de samenwerking tussen PTT Telecom, Telia en Swiss Telecom. Sterkere banden tussen de drie resterende partners in Unisource worden van groot belang geacht, mede na de overstap, vorige maand, van het Spaanse telecombedrijf Telefónica naar concurrent Concert. Concert is ontstaan door fusie van het Amerikaanse MCI en British Telecom.

Volgens Unisource zal de nieuwe onderneming netwerkcapaciteit wereldwijd doorverkopen aan internationale aanbieders van telecomdiensten. Afnemers daarvan zijn bijvoorbeeld bedrijven die grootschalig capaciteit inkopen en tegen concurrerende tarieven doorverkopen aan consument of bedrijfsleven. Unisource Carrier Services is ook een belangrijke aanbieder van capaciteit voor bedrijven die Internet-diensten leveren. PTT Telecom, Telia en Swiss Telecom opereerden tot op heden elk in eigen land als groothandelaar in telefoonminuten. Die activiteit wordt vanaf 1 januari overgedragen aan UCS.

De dienstverlening van PTT Telecom aan bedrijven die in Nederland toegang verschaffen tot Internet (service providers) blijft buiten UCS. PTT Telecom kondigde onlangs aan honderden miljoenen in deze dienstverlening te investeren. Wel kunnen Internet-aanbieders 'bulkverkeer' dat over de nationale grenzen gaat onderbrengen op het UCS-netwerk.

Unisource, dat in Europa samenwerkt met het Amerikaanse telecombedrijf AT&T, is een van de allianties die willen profiteren van de liberalisering van de Europese telecommarkt per 1 januari 1998. Algemeen wordt verondersteld dat deze liberalisering zal leiden tot verhevigde concurrentie, omdat telecombedrijven makkelijker toegang krijgen tot de markten van hun buitenlandse concurrenten. Naast AT&T Unisource opereren nog twee mondiale allianties: Global One (Deutsche Telekom, France Télécom en het Amerikaanse Sprint) en Concert. Unisource wordt gezien als de minst hechte, omdat de partners niet participeren in elkaars aandelenkapitaal. De Europese Commissie en commissarissen van de betrokken bedrijven moeten de oprichting van UCS nog goedkeuren.